Изнудвачът от ИАРА остава в ареста

Изнудвачът от ИАРА остава в ареста - E-Burgas.com
Архив news.bg

Съдът в Бургас остави без уважение искането на обвиняемия Веселин А. и неговият защитник за изменение на взетата му мярка за неотклонение „Задържане под стража" в по-лека и я потвърди.

Той е обвиняем за това, че заедно със свой колега, в качеството им на длъжностни лица – специалисти в сектор „Рибарство и контрол" в Бургас, чрез изнудване и злоупотреба със служебното си задължение, поскали и взели подкуп от 1000 лв., за да не осъществят контролните си функции спрямо двама бракониери, при извършване от същите на неправомерен риболов. Първоначално с определение от 12.03.2020 г., Окръжен съд – Бургас е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Веселин А., която е била потвърдена от въззивна инстанция

Защитата на обвиняемия представи в съдебно заседание Заповед издадена от директора на ИА „Рибарство и аквакултури", от 13.03.2020 г., съобразно която се прекратяват трудовите правоотношения на Веселин А. с Държавната агенция.   Адвокатът изтъкна като довод, че другият обвиняем е с мярка за неотклонение „Домашен арест" от 19.03.2020 г. и поиска от съда спрямо Веселин А. да бъде взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари". В молбата бяха изложени и доводи за нововъзникнали обстоятелства, а именно внезапно влошеното здравословно състояние на бащата на обвиняемия, както и хроничното заболяване от диабет на майката. Според прокурора, е изминал кратък срок от времето на задържане на обвиняемия, поради което не следва да му бъде променяна мярката в по-лека.

Окръжен съд – Бургас счете, че и на този етап от разследването е налице обосновано предположение за извършено престъпление. Също така обвинението е за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, наказуемо с „Лишаване от свобода" от три до десет години. Продължава да съществува и опасност обвиняемият да се укрие и реална опасност да извърши престъпление. Тя се извежда и от събраните данни за вероятност деянието да не е извършено еднократно, а в по-продължителен период от време. Според настоящия съдебен състав не може да не бъде взета предвид и високата степен на обществена опасност на инкриминираното деяние. В искането пред настоящия съд, обвиняемият чрез своя защитник изтъкна, че са настъпили нововъзникнали обстоятелства – влошеното здравословно състояние на родителите. Съдебната инстанция обаче счете, че не може да се приеме, че тези обстоятелства са нововъзникнали, нито пък отказът да се измени вече взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража" ще доведе до ограничаване правата и интересите на родителите.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

Свързани статии
Окошариха мъж принудил двама души да му плащат по 4 бона на месец Масови проверки на водоемите в Бургаско след сигнал на 112 Спипаха с подкуп висш държавен служител от ДФ "Земеделие" Чейнчаджията, който обра работодателя си и яде бой от приятели, ще стои в ареста Пиян пенсионер с кемпер направи беля, после опита да избяга и метне подкуп Девет мъже са задържани в Бургаско за търговия с вот (Снимки) Задържаха мъж заплашил жена с убийство в Бургас Арменец с ''Лексус'' опита да подкупи полицаи с 20 лв. в Слънчев бряг Зачестяват бракониерските набези в Черно море 10 души са задържани заради наркотици в региона
Тагове
ИАРА подкуп изнудване арест инспектор
Коментари

Още от последните новини