Хотелиери и ресторантьори: На нула сме, ще се възстановяваме поне година

Хотелиери и ресторантьори: На нула сме, ще се възстановяваме поне година - E-Burgas.com

Работодателите в бранша масово не могат да покрият 40% от мярката за подпомагане

От 16 април започват изплащанията по мярката 60/ 40. Много от собствениците на хотели и ресторанти, които представляват една от най-засегнатите групи, обаче няма да могат да се възползват от компенсациите. Причината – липсата на приходи в последния един месец. Хотелиери и ресторантьори са категорични, че би отнело поне година, за да се възстанови бранша след загубите.

От години Велико Търново е една от най-посещаваните туристически дестинации у нас. В хотелиерския и ресторантьорски бранш са ангажирани хиляди. Петър Стефанов е собственик на верига ресторанти, които от месец са затворени и един от тези, които няма да получат компенсация по мярката 60/40, съобщава БНТ.

"За съжаление при нас тази мярка няма да заработи, защото ние не работим, нямаме абсолютно никакви приходи, ние сме на нула. Ние излизаме от едни много трудни зимни месеци, когато почти всички заведения в България работят на загуба и очаквахме март и април да върнем тези загуби. В най-трудния момент се наложи да теглим кредити, за да изплатим заплатите на служителите за март месец. Ние няма от къде да вземем тази разлика от 40%." заяви Петър Стефанов.

Петър Стефанов е работодател на 130 души, голяма част от тях са в неплатен отпуск от началото на извънредното положение, а останалите са съкратени.

В идентична ситуация са собствениците на обекти и в по-малките градове.

"Изпратих 12 човека на борсата, трима оставих да готвят за вкъщи, но както вървят нещата и тях ще освободя. Кои са тези фирми сигурно могат да ги кажат на пръстите на едната си ръка, които евентуално ще вземат тези пари от държавата и които имат възможност да платят останалите 40% на работниците си." заяви Венци Евтимов – собственик на заведение в Свищов.

 

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Българите спасили сезона по Южното Черноморие, летището със 70% ръст на полетите Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризма Илин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор е Ръстът с 50% в туризма не донесъл печалби Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа Туристическият бранш в Поморие: Липсата на спасители пак ще е сериозен проблем Австрийска делегация се запозна с проблемите на бургаския туризъм и бежанците Комисията по туризъм обсъжда мерки за спасяване на летния сезон
Тагове
Летен сезон 2020 туризъм
Коментари

Още от последните новини