Ето как ще протече виртуалния Никулден в Бургас

Ето как ще протече виртуалния Никулден в Бургас  - E-Burgas.com
Архив

3000 порции  осветен рибен курбан и риба ще получат на празника медицинските екипи, пациентите в бургаските болници и социални заведения

Различен, виртуален, съпричастен- тази година Бургас ще посрещне празника си Никулден по нетрадиционен начин. Заради усложнената епидемиологична обстановка, всички събития ще се проведат само в онлайн формат, но ще се състоят, за да създадат настроение  в този празничен ден, в който почитаме Св.Николай Чудотворец.

Празникът е и повод  за съпричастност и благодарност към тези, които са  на първа линия в борбата с Covid-19  и се борят за спасяването на десетки  животи ежедневно  - бургаските медици.

По идея на кмета Димитър Николов всички средства, предвидени за отбелязването за Празника на Бургас, Коледа и Нова година ще бъдат преразпределени за закупуването на специализирана апаратура за лечение на К-19, както и за защитни облекла и предпазни средства за медицинските заведения. Така Бургас ще се обедини на празника си и ще покаже съпричастност към хората с бели престилки.

Навръх Никулден всички болнични заведения, техните пациенти и социални заведения ще получат като жест близо 3000 порции осветен рибен курбан и печена риба.

Рибената чорба ще бъде направена от готвачите на остров Света Анастасия, а Социалният патронаж ще приготви печената риба. Курбанът ще бъде осветен за здраве от бургаското духовенство.

Всички събития, включени в програмата, ще могат да бъдат гледани само онлайн- на страниците във ФБ на кмета Димитър Николов и на Община Бургас, както и в Инстаграм профила на градоначалника.

Програмата ще започне с празнична литургия от храм "Св.св.Кирил и Методий " в 09.00 часа. В 09.30 ще бъдат обявени новите почетни граждани на Бургас.Това ще се случи също онлайн  в ФБ и страниците на Община Бургас и Обс.

Следващото събитие е  издигането на българския, европейски  и общински флаг в 10.30 часа , а в 11.00 часа е освещаването на обредната никулденска трапеза.

В 12.00 часа ще бъде почетена паметта на загиналите рибари и моряци и отслужена заупокойна молитва. 

В 13.00 часа ще звучат корабни сирени и ще може да се гледа в мрежата  кратка демонстрация на водни оръдия.

В 17.30 ще започне празничния онлайн концерт с  любими бургаски изпълнители. Грейването на светлините на коледната елха също ще се излъчва във ФБ страниците на кмета Димитър Николов и Община Бургас.    

Свързани статии
Именити бургазлии с видеопоздрави в паузите на виртуалната никулденска програма Дашно море ден преди празника на Бургас Вижте празничния никулденски вестник на Бургас онлайн Серия от проверки на магазини и язовири в Бургас в навечерието на Никулден Цените на рибата същите като миналата година, само сьомгата по-евтина Солисти ще повдигнат духа на бургаските медици на Никулден Корабни сирени и шоу с водни оръдия за бургазлии на Никулден Бургазлии с лични онлайн послания на Никулден, хиляди порции риба за местните медици на празника
Тагове
никулден
Коментари

Още от последните новини