Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято

Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято - E-Burgas.com

Очаква ни много добър летен сезон, със сигурност по-добър от този в предишните две години. Цената на туристическата услуга ще поскъпне средно с около 15% що се отнася до местата за настаняване, но що се отнася до цялостния пакет с транспорт, хранене и настаняване поскъпването може да е и 30, и 40%. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма по BloombergTV.

“Най-многобройни чуждестранни туристи се очакват от Великобритания, Германия, съседни балкански страни, много поляци, а също и туристи от Унгария, Чехия и Румъния”, посочи той.

“Тенденцията след Covid пандемията е, че хората бягат от големите комплекси и индустриалния туризъм и се ориентират към семейните хотели, къщи за гости, палатки, каравани”, каза Занков.

Това е първото ни лято след Covid ограниченията, но за сметка на това ние сме от държавите, които са в близост до войната. Въпреки това, каза гостът, “туристите от Европа не виждат проблем да пътуват до България”.

“Но при по-отдалечените дестинации, при които дори сме имали различни алтернативни форми на туризъм, определено имат отлив на пътувания към България”, смята той.

“На фона на миналите две години настроенията са позитивни. Ще имаме най-хубавото лято, така както имахме най-хубавата туристическа зима от четири години насам. Но отново има много предизвикателства, не само заради войната, но и заради инфлацията и поскъпването на всички основни услуги, които са част от туристическото преживяване”, коментира Занков.

Що се отнася до българите, които миналата година спасиха сезона, това не може да се очаква през тази година, защото виждаме, че има голям ръст и на изходящия туризъм. Очакваме около 110% ръст на изходящия туризъм от България. Има много планирани дестинации и чартърни програми, каза събеседникът.

На въпроса дали настаняването на бежанците от Украйна е помогнало на хотелиерите Занков отговори: “Определено помогна. Не толкова финансово, колкото да задържат и да обучат персонала си. Това беше добър ход на държавата”, а сега, след отлива на работна ръка от туризма по време на пандемията хотелиерите и ресторантьорите разчитат на украинските бежанци за попълване на работните места за сезона на всякакви позиции - администратори, камериерки, готвачи и т.н.

 

Свързани статии
Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас Иво Сиромахов представя романа си "Бай Тошо" днес 6.10 в Бургас Заповядайте на среща с журналиста – пътешественик Георги Милков и късометражно кино днес 4.10 Произведения на великолепни композитори ще звучат на концерта Fusion Passion на 7.10. в Бургас Утре откриват VI Порт Прим Фест с изложба, вижте програмата и заповядайте Елате на уникален концерт на едни от най-добрите пианистка и цигуларка в света - на 7.10 в Бургас Броени дни делят Бургас от премиерата на "Коприна" - българското участие в световната Театралната Олимпиада Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври
Тагове
море почивка цени
Коментари

Още от последните новини