Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято

Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято - E-Burgas.com

Очаква ни много добър летен сезон, със сигурност по-добър от този в предишните две години. Цената на туристическата услуга ще поскъпне средно с около 15% що се отнася до местата за настаняване, но що се отнася до цялостния пакет с транспорт, хранене и настаняване поскъпването може да е и 30, и 40%. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма по BloombergTV.

“Най-многобройни чуждестранни туристи се очакват от Великобритания, Германия, съседни балкански страни, много поляци, а също и туристи от Унгария, Чехия и Румъния”, посочи той.

“Тенденцията след Covid пандемията е, че хората бягат от големите комплекси и индустриалния туризъм и се ориентират към семейните хотели, къщи за гости, палатки, каравани”, каза Занков.

Това е първото ни лято след Covid ограниченията, но за сметка на това ние сме от държавите, които са в близост до войната. Въпреки това, каза гостът, “туристите от Европа не виждат проблем да пътуват до България”.

“Но при по-отдалечените дестинации, при които дори сме имали различни алтернативни форми на туризъм, определено имат отлив на пътувания към България”, смята той.

“На фона на миналите две години настроенията са позитивни. Ще имаме най-хубавото лято, така както имахме най-хубавата туристическа зима от четири години насам. Но отново има много предизвикателства, не само заради войната, но и заради инфлацията и поскъпването на всички основни услуги, които са част от туристическото преживяване”, коментира Занков.

Що се отнася до българите, които миналата година спасиха сезона, това не може да се очаква през тази година, защото виждаме, че има голям ръст и на изходящия туризъм. Очакваме около 110% ръст на изходящия туризъм от България. Има много планирани дестинации и чартърни програми, каза събеседникът.

На въпроса дали настаняването на бежанците от Украйна е помогнало на хотелиерите Занков отговори: “Определено помогна. Не толкова финансово, колкото да задържат и да обучат персонала си. Това беше добър ход на държавата”, а сега, след отлива на работна ръка от туризма по време на пандемията хотелиерите и ресторантьорите разчитат на украинските бежанци за попълване на работните места за сезона на всякакви позиции - администратори, камериерки, готвачи и т.н.

 

Свързани статии
Гласуват нови мерки срещу високите цени на горивата Цените на горивата у нас паднали с 20% последните месеци 31-годишен мъж от Черноморец потроши два автомобила (Снимки) Цените на храните отново се вдигат Цените на елхите също скочиха Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Търсите булчинска или официална рокля? Кралици на красотата ще дефилират с разкошни модели на 18.11 в „Приморец“ Сладкарница Kisso кани на сладки моменти на Grand Wedding Expo Бъдещи булки, заповядайте да видите разкошни сватбени рокли от 17 до 19 Ноември в „Приморец“ Експерти: След падането на цените на газа, не очаквайте намаление на цените в магазина
Тагове
море почивка цени
Коментари

Още от последните новини