Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято

Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято - E-Burgas.com

Очаква ни много добър летен сезон, със сигурност по-добър от този в предишните две години. Цената на туристическата услуга ще поскъпне средно с около 15% що се отнася до местата за настаняване, но що се отнася до цялостния пакет с транспорт, хранене и настаняване поскъпването може да е и 30, и 40%. Това каза Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма по BloombergTV.

“Най-многобройни чуждестранни туристи се очакват от Великобритания, Германия, съседни балкански страни, много поляци, а също и туристи от Унгария, Чехия и Румъния”, посочи той.

“Тенденцията след Covid пандемията е, че хората бягат от големите комплекси и индустриалния туризъм и се ориентират към семейните хотели, къщи за гости, палатки, каравани”, каза Занков.

Това е първото ни лято след Covid ограниченията, но за сметка на това ние сме от държавите, които са в близост до войната. Въпреки това, каза гостът, “туристите от Европа не виждат проблем да пътуват до България”.

“Но при по-отдалечените дестинации, при които дори сме имали различни алтернативни форми на туризъм, определено имат отлив на пътувания към България”, смята той.

“На фона на миналите две години настроенията са позитивни. Ще имаме най-хубавото лято, така както имахме най-хубавата туристическа зима от четири години насам. Но отново има много предизвикателства, не само заради войната, но и заради инфлацията и поскъпването на всички основни услуги, които са част от туристическото преживяване”, коментира Занков.

Що се отнася до българите, които миналата година спасиха сезона, това не може да се очаква през тази година, защото виждаме, че има голям ръст и на изходящия туризъм. Очакваме около 110% ръст на изходящия туризъм от България. Има много планирани дестинации и чартърни програми, каза събеседникът.

На въпроса дали настаняването на бежанците от Украйна е помогнало на хотелиерите Занков отговори: “Определено помогна. Не толкова финансово, колкото да задържат и да обучат персонала си. Това беше добър ход на държавата”, а сега, след отлива на работна ръка от туризма по време на пандемията хотелиерите и ресторантьорите разчитат на украинските бежанци за попълване на работните места за сезона на всякакви позиции - администратори, камериерки, готвачи и т.н.

 

Свързани статии
Заповядайте на среща - литературна премиера с Мира Добрева Мира Добрева представя "Светулки зад решетките" в Бургас Христос Екзархос и бенд канят Бургас на Гръцка вечер на 2 март 2024 г. По случай 8 март "Приморец" кани всички жени на парти до зори! Търсите идеалния подарък за Свети Валентин? Изберете разкошен СПА пакет за него, нея или двойки Внимание, влюбени: "Приморец" кани на музикално-кулинарен Свети Валентин Магията на Коледа оживява в музика днес 20.12 в "Приморец" Кралици на красотата в специална фотосесия за благотворителния бал Короновани красавици отново събират пари за благотворителност Порт Прим Арт Фест се утвърди като най-ценния културен форум на Бургас
Тагове
море почивка цени
Коментари

Още от последните новини