Ексобластен на Бургас: Предлагаха по 5 хил.евро на съветници, за да се продаде земята на Алепу

Ексобластен на Бургас: Предлагаха по 5 хил.евро на съветници, за да се продаде земята на Алепу - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Предлагаха се по 5 хиляди евро на общински съветници през 2007-2008 г, за да гласуват община Созопол да продаде земята край Алепу. Това каза пред камерата на bTV Константин Гребенаров, който е общински съветник в Созопол и бивш областен управител на Бургас. По думите му са идвали емисари, които са предлагали тази голяма сума.

Върховната административна прокуратура започна проверка изграждан ли е ваканционен комплекс при укрепването на свлачището при Алепу. През 2005 г община Созопол се включва в дружество "Алепу вилидж", като апортира в капитала му 29 декара "изоставени ниви" на брега на морето. Земите са оценени по 42 лв. за квадратен метър. След три години общината продава участието си в дружеството на останалите акционери за малко над 2 млн. лв., а нивите стават урбанизирана територия.

Според Гребенаров вероятно някои са взели парите. „Имаше 8-9 човека, които бяхме против тогавашния кмет Рейзи и продаването на земята, казахме, че няма да гласуваме, когато влязохме, 4-ма се оказахме против, 12 гласуваха „за", поясни общинският съветник от квотата на ГЕРБ в Созопол.

"Първоначално намеренията бяхa много добри, общината участва със земя, на която ще се построи туристически комплекс, който общината ще има част и ще печели средства", обясни още Гребенаров.

Строежът започна миналата зима. След обществено недоволство, премиерът разпореди проверка. Установено беше, че като укрепва свлачището, инвеститорът изгражда и ваканционно селище и машините спряха, но за кратко.

Нови проверки не откриха нарушение. Стана ясно, че вече се строи на два етапа: първо се укрепва брегът, после ще се изгражда комплексът.

Свързани статии
Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Започва събарянето на скандалния строеж на "Алепу", оставят само подпорната част Наградиха бургаски прокурори по казуса "Алепу" ВАС окончателно: Разрешителното за строежа в местността Алепу е нищожно Спират строежа на хотел над "Бутамята" Мария Нейкова: Усещането за безнаказаност и отсъствие на институциите трябва да спре ВАП: Разрешението на строежа на Алепу е нищожно Призрачни бетонни скелети загрозяват Черноморието, а строежите продължават Община Созопол: Преместваемите обекти на „Смокините“ са в концесията и са одобрени от държавата Антикорупционният фонд със сигнал до Комитова заради строеж на "Смокиня"
Тагове
гребенаров алепу строеж
Коментари

Още от последните новини