Два са затворените участъци в областта, "Тракия" е отворена и проходима

Два са затворените участъци в областта,

АМ „Тракия" е отворена, почистена и проходима при зимни условия. Вчера част от аутобана остана затворен за около 6 часа. Шофьорите бяха подложени на изпитание - силни пориви на вятъра, които вдигаха снега от нивите и ограничаваха видимостта. Огромни купчини сняг са избутани край пътя от снегорините. Директорът на областното пътно управление в Бургас - инж. Митко Пойрязов, обясни, че към момента има два затворени пътни участъка в областта. Това са от Дюлинския проход до отсечката при с. Горица и третокласният път между Изворище и Каблешково.

Знаем за тези явления и сме подготвени. В такива случаи се разполагаме на терен и в момента, в който вятърът достигне ураганна сила, предприемаме действия по затваряне на участъците и освобождаване на платната, каза инж. Порязов, цитиран от cross.bg. Той допълни, че природното явление се получава при снеговалеж и северен или североизточен вятър.

По думите му вятърът се завихря и видимостта пада до нула. Той сравни ситуацията с шофиране със затворени очи.

Това е на определени участъци, това е и най-опасното - шофьорите карат по почистен път и изведнъж попадат в участък, при който видимостта е нулева, а ти не си подготвен за реакция, каза инж. Пойрязов. Той каза още, че преградите в полето спират част от снега и забавят навяването му по пътното платно.

Дългогодишният автомобилен състезател Стоян Апостолов посочи, че ако попаднем на подобни условия, трябва да се запази самообладание и да не се посяга към спирачката.

В този момент може да има заледен участък отдолу. Не трябва да променяме и траекторията, защото по магистралата си позволяваме да караме по-бързо, а пред и зад нас има автомобили и може да се предизвика верижна катастрофа, обясни той.

Апостолов каза още, че на подобни участъци се спира с преминаване на по-долна предавка, без да се натиска педалът на газта. По думите му е важно да сигнализираме и другите участници в движението, като включим аварийни светлини и отбием плавно в дясно.

Свързани статии
Усложнена зимна обстановка в някои части у нас Във Варненско и Добрич сиртуацията остава критична Обстановката към този час: Вижте къде движението е ограничено Рудник - Брястовец е поредният затворен път в Бургаско Затварят магистрала "Тракия" между Бургас и Карнобат заради сняг и вятър с над 100 км/ч Опесъчават пътищата около Поморие, няма непроходими участъци в общината Сняг в цялата страна, пътищата засега са проходими АПИ и МВР предупреждават за влошаване на времето, 200 снегорина ще чистят пътищата
Тагове
пътна обстановка зимна обстановка
Коментари

Още от последните новини