Дупка от недостиг на 30 хиляди мед сестри зее в здравната ни система

Дупка от недостиг на 30 хиляди мед сестри зее в здравната ни система - E-Burgas.com

30 000 медицински сестри и 4000 акушерки. Толкова са необходими, за да бъде запълнена дупката в здравната ни система. Средната възраст на сестрите е 55 години, а на акушерките - 53. От Асоциацията на специалистите по здравни грижи определят тенденцията като устойчива, защото всяка година в чужбина заминават да работят между 500 и 600 сестри и акушерки, споменава cross.bg. Промени в Закона за лечебните заведения обаче, са на път да забавят заплашителната тенденция. Лъч надежда за тези професии изгря в началото на месеца, когато на специалистите по здравни грижи беше позволено да имат самостоятелна практика. Те определиха решението като крачка в правилната посока, макар и според тях, малко закъсняла и още не докрай домислена.

С промените, медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и всички останали специалисти по здрави грижи, ще могат освен да работят в самостоятелни кабинети, да посещават и домовете на пациенти, които имат нужда от манипулации или консултации. В началото на месеца промените в закона, в крайна сметка, бяха гласувани. И всички специалисти по здравни грижи, като акушерки, медицински сестри, фелдшери или рехабилитатори например, с поне 3-годишен стаж, ще могат да отварят кабинети и да извършват манипулации и консултации без присъствието на лекар. „Няма ги физическите лица - медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, които да влязат в дома на пациента. За пореден път казвам, че в България липсват 30 000 медицински сестри и около 4 000 акушерки. Ако преди повече от 10 години се бяха случили тези неща, най-вероятно поне 5 000 медицински сестри щяха да си останат в България.

Поради липса на достатъчно персонал, ще разчитаме да има интерес от хора, които да ползват това като второ работно място или почасов трудов договор", коментира председателят на Асоциация на специалистите по здравни грижи Милка Василева. „Една акушерка спокойно може да проследява нормално развиваща се бременност, да пуска изследвания, да ги назначава, да ги тълкува, да препраща жената при лекар, когато установи проблем. Чисто сестрински интервенции, поставяне на инжекции, абокати, катетри, сваляне на конци, грижа за оперативна рана", каза акушерката Надежда Стаменова.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас Предвиждат е-здравеопазване и унивесритетско обучение на парамедиците Недостиг на медицински сестри у нас Здравното министерство публикува националния план срещу пандемията 21 бургазлии продължават да се борят с коронавируса в болница Удължиха до юли решенията за ТЕЛК и НЕЛК Национална стратегия предвижда закриване на болници у нас Костадин Ангелов иска реформа в здравеопазването
Тагове
медицински сестри здравеопазване
Коментари

Още от последните новини