Недостиг на медицински сестри у нас

Недостиг на медицински сестри у нас - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Медицинските сестри у нас са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз. Тези данни припомни заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова, цитирана от Dnes.bg.

За достигане на това равнище, средното за ЕС, са необходими още 30 000 медицински сестри, стана ясно на кръгла маса на тема "Пандемията от Covid-19 и влиянието ѝ върху жените-медицински специалисти в здравеопазването".

Иванова посочи още, че 80% от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете. От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 14 643 лица-медицински служители. Нови 58 случая са регистрирани през последното денонощие. 9 от тях са установени при лекари, 19 - при медицински сестри, 15 - при санитари, 2 - при фелдшери и 13 - при друг медицински персонал.

 

Свързани статии
Увеличават заплатите на медицинските лица в бургаските ясли Дефицит на медицински сестри в почти всяко отделение в УМБАЛ-Бургас Остър недостиг на медицински сестри, бягат заради условията на работа Дупка от недостиг на 30 хиляди мед сестри зее в здравната ни система Медицински сестри от детските градини в Бургас подсилват екипите в болницата
Тагове
медицински сестри санитари
Коментари

Още от последните новини