Андрей Рунчев: Бургас ще продължи да привлича млади хора, които ще повишават качеството на живот

Андрей Рунчев: Бургас ще продължи да привлича млади хора, които ще повишават качеството на живот  - E-Burgas.com

Андрей Рунчев оглавява Общинското предприятие „Транспорт“ в Бургас вече повече от осем години. Под негов надзор са реализирани и продължават да се реализират десетки проекти в Бургас, свързани с трафика, технологиите, инфраструктурата, иновациите. Той е кандидат за народен представител, като амбицията му е да продължи приноса си в успешното развитие на родния град. За e-Burgas.com Рунчев хвърли светлина относно етапите на изпълнение на много от проектите, които се изпълняват в момента, както и бъдещите такива.

Г-н Рунчев, на какъв етап е изграждането на Северния обход и многобройните скандали около пътното строителство в страната влияят ли на развитието на бургаския проект?

В момента се работи усилено и това се вижда от всички, които ежедневно се движат от и в посока Бургас. Вече се оформят т.нар. детелини за качване и слизане от обхода.

Относно ситуацията с пътното строителство в Национален мащаб и по-конкретно финансирането на проекта Северния обход не е застрашен. Засега всичко е по план, а именно юли 2022 година да е напълно готов и пуснат в експлоатация.

Колко броя от т.нар. „умни“ светофари работят вече в Бургас и къде?

В момента са изградени 8 броя "умни" светофари. На различни места са: до мол Галерия,  кв. Ветрен, в ЦГЧ. Ние желаем всичките 52 броя светофари да се сдобият с "умни" контролери и да се управляват от разстояние, което би довело до желанията ефект от регулиране на трафика и т.нар. "Зелена вълна", особено в час пик и правилно планиране на времето за пътуване, но ще отнеме време и значителни средства. Целта е да успеем да превърнем в "умни " 26 броя в следващите 4 години.

Как ще обобщите ефекта от зелената зона през изминалия летен сезон и какви промени се предвиждат за платеното паркиране в Бургас?

Всяко лято тази мярка оказва своят ефект,  а именно много по-облекчено намиране на място за паркиране,  както за живущите в тези райони,  така и за множеството от гости и туристи, които особено повишиха своя брой през последните 2 лета, не само заради пандемията, но и заради многобройните тематични уикенди, които Община Бургас организира за всички. Имаме идеи как да предоставим още по-удобни и подобрени услуги, непрекъснато работим по тях с нашите партньори и се надявам скоро да реализираме част от тях. Искаме максимално да улесним нашите съграждани и гости, като една от насоките е да намалим още повече административната тежест.

Как върви реализацията по общинската програма „Моят град, моят квартал, моята улица“ - какво е изградено до момента и какво предстои?

До момента са завършени десетки проекта във всички жилищни квартали. Удовлетворени сме от активността на хората и ефекта е на лице - хората имат възможността да решат какво е най-подходящо за тях и вече имаме нови междублокови пространства, детски и спортни площадки, места за паркиране,  нова паркова мебел. Над 60 са проектите, които ще се реализират, ще се  постараем да има достатъчно средства, за да ги осъществим.

Все по-често вандалски прояви биват разкривани благодарение на видеонаблюдението в града. Планира ли община Бургас да увеличи неговия обхват и кои зони са най-уязвими?

Да, това е наша политика и ежегодно ще залагаме средства в бюджета зя увеличение обхвата на видеонаблюдението.  До момента имаме почти 1200 камери, които следят за опазването на обществения ред. За сигурност пари няма да се пестят. Това е заповед от кмета г-н Димитър Николов. Камерите са доказали своята полезност, разкриха се много престъпления,  ние се опитваме да опазваме и общинската собственост, тъй като ежегодно се разходват много средства за възстановяване на счупена и повредена инфраструктура. А това са нашите пари.

Вече виждаме част от новите електробуси по улиците на Бургас, колко са на брой в момента те и кога се предвижда всички нови машини да влязат в експлоатация?

В момента 4 броя от новите електробуси вече превозват нашите съграждани. Поетапно се доставят и голяма част от тях ще са тук до Коледа, а окончателно всички 56 броя трябва да са в експлоатация в края на пролетта следващата година. Бургас ще има модерен екологичен транспорт и ние сме последователни в тази своя политика. Това не само ще благоприятства да имаме по-чист въздух, но също така ще намали значително разходите на общинския превозвач "Бургасбус".

На каква фаза е проектът за лодкостоянката на Бункера и ще получи ли финансиране от МРРБ?

Проектът е готов, внесен е в министерството и вече можем да се похвалим с разрешително за строеж. В момента се очаква финансиране и можем да пристъпим към започване на СМР. Това неминуемо ще вдъхне повече живот на тази зона, а Бургас ще пристъпи към още една крачка към реализирането на идеята за своя морски хидротранспорт - свързването на изградените лодкостоянки Сарафово,  Бункера, Пристанище Бургас, о-в Св. Анастасия и Ченгене скеле в един маршрут. Както знаете през тази година бе пуснато да плава и новото общинско корабче "Бургос".

Жива ли е идеята за урбанизация в местността Кьошето?

Да, там нещата се движат от дълго време, Общината приключи със всички етапи на брегоукрепването, изгради се алеята до Сарафово. През следващата година EVN имат да работят по своята мрежа и след това ще има възможност инвеститорите да изграждат своите жилища. Надяваме се, че това ще се превърне в едно прекрасно място за живеене и отдих.

Кои са основните Ви приоритети за развитието на Бургас като кандидат за народен представител?

Основните ми приоритети ще бъдат:

  • Още по-развит и модерен обществен транспорт и изграждането на пътна инфраструктура в Община Бургас
  • Изграждането на четирилентовите пътища до Айтос, Средец,  Царево и Малко Търново. Най-напреднал е проекта за пътя до Айтос,  много години ни отне новия изцяло завършен път до Слънчев бряг и се надявам сроковете за тези пътища да не са толкова дълги.  Това ще повиши сигурността, ще намали ПТП и жертвите на пътя, ще допринесе за бърз, безопасен и по-комфортен превоз от и до областният град.
  • Изграждането на пови високотехнологични и екологични производства в нови индустриални зони във всеки общински център. Това ще доведе да заетост, нови работни места, високи доходи, запазване на населението на малките населени места.

В заключение искам да кажа, че съм убеден, че град Бургас ще продължи да бъде модерен, успешен и европейски град, който ще продължи да привлича млади хора в своите университети и факултети, квалифицирани кадри в модерното здравеопазване и високи технологии и специалисти, които ще се трудят и повишават качеството на живот. Бургас е моят град и кауза и заслужава да работим за него.

Свързани статии
Д-р Димитър Германов: Община Приморско записа успешна година, изпълнихме целите си Д-р Феим Мурад, МЦ "Айтос": Не сме уморени, удовлетворени сме, че лекуваме хората Инвестираме в спортна инфраструктура заради децата и младите бургазлии Стотици се включиха в празника на Крайморие, кварталът прави огромна крачка с нов воден проект Крайморие загря за утрешния празник с волейболен турнир на плажа (Снимки) Андрей Рунчев: Възможно е Северният обход да заработи частично още в края на това лято Андрей Рунчев: Ще работя за изграждането и развитието  на новите индустриални зони в Бургас Апелативен прокурор №1 на Бургас Любомир Петров: Няма да допуснем да сме бунището на Европа
Тагове
Андрей Рунчев интервю
Коментари

Още от последните новини