Д-р Ангел Кунчев: Оптимист съм, че до два месеца ситуацията ще се промени коренно

Д-р Ангел Кунчев: Оптимист съм, че до два месеца ситуацията ще се промени коренно - E-Burgas.com

Към момента мерките в България са от най-леките от всички страни на Балканите

Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш. Рискът се появява, когато хората се събират по много на едно място.. Не е въпросът във формата, важно е съдържанието. Трябва все още да се държим. Ако сега отпушим нещата, ще се обезсмислят всички жертви, които са направени до момента. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите му, ако България успее да задържи да е в последната петица от страни с най-малко случаи и с най-малко жертви, това ще бъде голям успех.

„Нещата вървят към постепенно ограничаване. Ако късметът и климатичните условия са с нас, аз съм оптимист, че в рамките на до два месеца ситуацията ще се промени коренно“, заяви той.

Той отново подчерта, че основното, към което страната ни се стреми, е да не се смачка здравната система и всеки, който има нужда от лечение, да може да го получи.

„Продължава нарастването на случаите на заразени с коронавиеруса, но с умерен темп – анализира ситуацията доктор Кунчев. - Развитието на епидемията е контролирано, така че здравната система да може да поема новите случаи. Достигнахме около 1 000 теста на ден. Вероятно ще се увеличава тази бройка, защото се включват още нови лаборатории. Ние приветстваме това, стига да има достатъчно тестове. Готовността на здравната система е коренно различна отпреди месец и половина - два. Най-вече като готовност на колегите да работят с това заболяване. Първоначалният стрес и страхът бяха големи, сега една по една болниците се научават и разбират, че това е лечимо и може да се помогне на много хора.

Към момента мерките в България са от най-леките от всички страни на Балканите. Ключовото е отварянето на парковете за семействата с деца. Твърде строгите мерки трябва да бъдат с ограничен характер, защото няма как, а и не трябва да се спира животът. По отношение на излизане от градовете може да се мисли режимът да бъде контролиран, но значително по-облекчен“.

Д-р Ангел Кунчев обяви, че по-рано днес с министъра на образованието е обсъдена идея как да бъде решено приключването на годината особено за 7-и и 12-и клас, където е ключово учениците да минат през определени изпити. Д-р Кунчев посочи, че има начин това да стане при минимален риск.

Той призна, че не е оптимист по отношение на ваксините, тъй като вирусът има особености, които вероятно ще направят производството на ефективна ваксина не толкова лесно.

„Продължавам да мисля, че има възможност за самоограничаване на епидемията – кза още доктор Ангел Кунчев. - Трябва да го видим на практика. Никъде досега не сме имали случаи вирусът да се наблюдава в условия на съвсем летни температури, среднодневни над 25-26 градуса, сухота на въздуха, което обикновено са фактори, които влияят на респираторните вируси и ограничават разпространението им в значителна степен“.

Анкета
Свързани статии
В началото на юни разхлабват още мерки, но маските няма да отпаднат скоро Д-р Кунчев: Част от мерките не бяха издържани от научна гледна точка Разрешиха и мачлето пред блока, но за не повече от 10 души Уточнение: Кината в моловете ще работят, но не и самите молове Отменянето на извънредното положение е много близо Kината, музеите и галериите отварят отново (заповед) Официално: Заведенията отварят с маси навън през 2,5 метра Върнаха пейките в Борисовата градинка, хората вече сядат по тях Димитър Николов: Не нарушавайте правилата, за да не затворят пак парковете Официално: Разрешават посещение в парка, но при определени условия
Тагове
ограничителни мерки
Коментари

Още от последните новини