Бургазлия се впусна в приключението на живота си, пое по пътя на "Титаник"

Бургазлия се впусна в приключението на живота си, пое по пътя на

Най-титулуваният български ветроходец Михаил Копанов ще прекара над 20 дни в океана

Бургаският ветроходец Михаил Копанов се впусна в приключението на живота си. В петък сутринта той отплава от Морска гара към английския Плимут. От британското пристанище ще стартира най-смъртоносната регата в света, която ще премине по пътя на „Титаник“.

Смели яхтсмени влизат сами в Атлантическия океан при изключително тежки условия – минусови температури, силен вятър и вълни от 15 метра. Повече от 20 дни те са сами с океана и вятъра, изпитанието не е по силите на всеки. Завършват едва 30 % от стартиралите, а част от участниците губят живота си след смъртоносни корабокрушения.

Михаил Копанов обаче не се плаши от предизвикателството. Негови приятели го изпратиха и пожелаха успех.

58-годишният бургазлия е най-титулуваният ветроходец в България. Той е отдал целия си живот на ветроходството. През 2017 година се пробва по този маршрут с партньор, но тогава яхтата им се разби край Канада и цяло чудо е, че двамата оцеляха. Сега предизвикателството за него ще е още по-сериозно, защото е сам.

„В океана ще съм 21-22 дни. Там времето никога не е добро, представете си, че има наклонена плоскост и вие пускате билярдни топки. Циклоните вървят точно от Канада към Англия. През цялото време съм срещу течението, има големи вълни, както и гъста мъгла, а температурите покрай Канада са много ниски“, разясни Копанов.

На финал той благодари на близките си, че се съобразяват с мечтите му. Категоричен е, че ще направи всичко по силите си, за да премине през смъртоносния маршрут.

Свързани статии
200 състезатели от шест държави ще спорят за отличията на "Порт Бургас 2022" Родни военни кораби започнаха тактически учения Златен дубъл за "Черноморец" на международна регата в Турция (Снимки) Яхтата "Шоколад" води "Кор Кароли" към Бургас Бургас с нов успех във ветроходството (Снимки) Ветроходци от Несебър прибраха 5 медала от състезание в залива Яхти от четири държави идват в Бургаския залив Над 25 яхти се пускат на ветроходната регата в Бургас Ето как ще бъде открит ветроходният сезон в Бургас Идва месецът на ветроходството и яхтите в Бургас
Тагове
приключение михаил копанов яхти регата
Коментари

Още от последните новини