Бургаският съд остави зад решетките мъж заради жесток побой в Камено

Бургаският съд остави зад решетките мъж заради жесток побой в Камено - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас и взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо Стефан А., който е обвиняем за това, че на 24.07.2020 г., в гр. Камено, чрез нанасяне на удари с ритници и с юмруци в областта на главата, тялото и коремната област, причинил на В. К. тежка телесна повреда, довела до опасност за живота на пострадалия, като деянието е извършено по особено мъчителен начин и жестокост и по хулигански подбуди.

Извършеното престъпление е наказуемо с „Лишаване от свобода" от три до петнадесет години, т.е. тежко умишлено престъпление по смисъла на закона.

Според въззивната инстанция първоинстанционният съд правилно е приел, че първоначалният преглед на доказателствените източници, способства изграждането на предположение за евентуална ангажираност на обвиняемия в осъществяването на престъпното деяние. Бургаският окръжен съд счете, че по делото е необходимо изготвянето на съдебномедицинска експертиза за изясняване какви точно телесни увреждания е получил пострадалия и от какви действия са били причинени тези увреждания. Такава вече е назначена с постановление на разследващия орган.

Правилна се явява преценката на първоинстанционния съд, че от доказателствата по делото може да се обоснове наличие на реална опасност от извършване на престъпление от страна на Стефан.

Данните от приложената справка за съдимост на обвиняемия установяват, че през 2016 г. спрямо същия е било одобрено споразумение за държане с цел разпространение на наркотични вещества, като му е било наложено наказание „Лишаване от свобода" за срок от единадесет месеца, изпълнението на което е било отложено за срок от три години. Действително, по отношение на това осъждане е настъпила реабилитация, но факта на извършване на противоправно деяние характеризира неблагоприятно личността на обвиняемия. Същевременно представените пред въззивния съд нови писмени доказателства от прокурора, установяват, че Стефан е бил санкциониран за други извършени от него противоправни деяния. Окръжен съд – Бургас счете, че „наличието на предходно, несъответстващо на закона поведение, от една страна е показател за престъпни нагласи, а от друга, дава основание на съда да приеме, че съществува опасност от реализиране на престъпна проява от обвиняемия, в случай, че свободното му предвижване не бъде ограничено с най-тежката мярка за неотклонение".

Според въззивния съд, по делото обаче не се включат данни сочещи на опасност от укриване на Стефан. В подкрепа на този извод на съда е трайната връзка на обвиняемия с населеното място, в което живее със семейството си - гр. Камено, в който град е постоянния и настоящ адрес на обвиняемия.

С тези мотиви, Бургаският окръжен съд намери жалбата на обвиняемия и неговия защитник срещу първоинстанционното определение за неоснователна, а атакуваното определение като законосъобразно и обосновано и го потвърди. Определението на съда е окончателно.

Свързани статии
Прокуратурата иска задържане под стража на бургазлия заради побой Задържаха под стража осъждан подпалвач от Русокастро Задържаха под стража мъж, обвинен за палеж в Русокастро Непълнолетни пребиха ученик в покрайнините на поморийско село Бракониерска таранка ще нахрани бедните в Камено Изолираха служителите на Дома в Русокастро във фургони ИАРА дари конфискувана риба за социалния патронаж в Камено Юмруци след спор за паркомясто в Созопол, швейцарец посегна на съсед пенсионер Наливат 5,2 млн. лв. в пътя между Русокастро и Трояново Задържаха в ареста Мустан, който нанесе жесток побой на мъж по време на грабеж
Тагове
камено побой
Коментари

Още от последните новини