Близо половината македонци смятат България за враг

Близо половината македонци смятат България за враг - E-Burgas.com
AFP

За над 1/3 от населението Сърбия е най-големият приятел на Македония

За 44% от македонските граждани България е най-големият враг на РС Македония, сочи проучване на фондация "Конрад Аденауер", цитирано от в "Сега".

52,5 на сто от анкетираните смятат двустранните отношения между България и Северна Македония за лоши. Над половината - общо 57,1 на сто от гражданите са декларирали, че са против Френското предложение, срещу 27,2 на сто, които го приемат, което представлява разлика от около 30 процента в полза на противниците на този документ, показва последното изследване на фондация "Конрад Аденауер" в рамките на публикацията "30 години външна политика и отбрана".

А 37,4% смятат Сърбия за най-големия приятел на страната си. Анкетираните имат най-положителни впечатления от качеството на взаимоотношенията на Северна Македония с Турция – 71,6 на сто, със Сърбия – 68,6 на сто и с Германия – 64,3 на сто. Най-негативни са впечатленията за междудържавните отношения с Русия и България, за които съответно 59,3 на сто и 52,5 на сто от анкетираните смятат, че имат лоши двустранни отношения със Северна Македония.

По отношение на подкрепата за НАТО и ЕС, 64,2 процента от анкетираните подкрепят членството на Северна Македония в НАТО, което представлява съотношение 2:1 в полза на поддръжниците. Също така 56,2 процента от анкетираните смятат, че с членството в НАТО Северна Македония е по-сигурна и стабилна.

За членството на Северна Македония в ЕС са гласували 63,8%. Въпреки че този процент, посочват от Фондацията е много висок, се забелязват ясни негативни тенденции спрямо първите две десетилетия от независимостта. Кумулативно 40,2 на сто от анкетираните намират причината за неуспеха на страната да се присъедини към ЕС във вътрешни слабости, спрямо 19,2 на сто, които намират причините във външни фактори.

Настоящият президент Стево Пендаровски е на последно място по подкрепа на гражданите от всички досегашни президенти на страната.

Свързани статии
Помагаме на Северна Македония срещу пожарите при нужда Силно земетресение разтърси Македония, усети се и у нас Ограда по границата на Сърбия и Македония, следва и по границата с България
Тагове
Македония
Коментари

Още от последните новини