Бензинът поскъпва още през идните дни

Бензинът поскъпва още през идните дни - E-Burgas.com

За литър бензин А95 преди година сме плащали средно по 2 лева и 10 стотинки, за дизел 2.09 лв., а за газ 1.10 лв.

Средната цена на литър бензин А95 тази седмица е 2 лв. и 95 стотинки, на дизела е 3 лв. и 9 стотинки, а литър газ струва 1.60 лв.

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива очакват през следващите дни да има ново увеличение, предава БНТ.

"Ако се задържи тенденцията от последните два-три дни, цените няма да бъдат надолу. Очаква се леко повишение. По простата причина, че фючърсите за дизел и бензин скочиха на международните пазари.

Това няма да се отрази веднага на колонките, но, ако се задържи така, след седмица може да има леко увеличаване с около една, две, три стотинки на ден", заяви Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

"За съжаление, наистина уцелваме пак празниците, но вината наистина не е в играчите на пазара. Международната ситуация е много непредсказуема. Преди празниците няма да видим цена над 3.15. Това е лично мое мнение", допълни Димитър Хаджидимитров, цитиран от вестник Стандарт.

"От миналата година до сега имаме приблизително 40% увеличение на бензина и дизела, подобно увеличение ще се окаже негативно за развитието на българската икономика", добави икономистът Румен Гълъбинов.

От Българската петролна и газова асоциация не очакват сериозна промяна в цените покрай празниците и уточняват, че шоково поскъпване може да има само, ако бъде наложено ембарго върху вноса на руски петрол. Но и тогава не се очаква цените да стигнат 4 лева за литър.

Свързани статии
Храните в България са поскъпнали с 52% през 2022 г. След два часа спорове приеха компенсацията от 1 лв. за горивата За година основните храни у нас са поскъпнали двойно Никола Стоянов оптимист за 2023, щяло да има рязък спад на инфлацията Всички партии в парламента внесли законопроект за намаление на бензина с 1 лв. Сиренето поскъпна с 50% само за година Сиренето и кашкавалът не спират да поскъпват Кога може да очакваме спад на инфлацията у нас? На шесто място сме по ръст на инфлацията в ЕС Нищо ново: Основни храни поскъпнаха и тази седмица
Тагове
бензин инфлация
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Бензинът поскъпва още през идните дни - E-Burgas.com

Регата 24 Май