Ангелкова: Вярвам в късен сезон през юли и август, който малко ще подпомогне туризма

Ангелкова: Вярвам в късен сезон през юли и август, който малко ще подпомогне туризма - E-Burgas.com

"Изключително труден е балансът в момента, тежка е ситуацията, секторът в целия свят не функционира. Туризмът бе един от първите сектори, засегнати от пандемията. В момента нито туроператотите, нито хотелиерите, нито ресторантьорите, нито екскурзоводите фукционират, припомни министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на "Здравей, България" по NOVA.

Министърът на туризма изрази надежда, че юли и август ще имаме късен летен сезон. "Вярвам, че юли и август бихме могли да имаме късен летен сезон, който да подпомогне в някаква степен, макар и малко сектора".

"Съгласно указанията на Европейската комисия, ние сме длъжни да предложим и сме го направили - тези, които имат възможност да приемат ваучер с до 24 месеца да се ползва и алтернативно пътуване или след като изтече извънредното положение, ако потребителят иска, имаме указания от ЕК, че трябва да се възстановят средствата", обясни Ангелкова.

Данни на трите основни организации на туроператорите, предоставени по искане на министерството на туризма, сочат, че от 13 март до 1 юни резервации, свързани както с първоначални плащания за ранни резервации, така и с цялостни резервации са направили около 300 000 българи, които са планирали да пътуват в чужбина. Основно са засегнати тези туроператори, които организират екскурзии за българи в чужбина, поясни Ангелкова.

Какво ще се случи, ако те фалират и ще има ли гаранционен фонд за клиените? Министърът на туризма, заяви, че се обсъжда кредитна линия, която туроператорите да използват с дълъг гратисен период, която да е свързана само с възможността да възстановяват сумите на потребителите.

По данни на Министерството на туризма пряко заетите в областта на туризма през 2019 година са били 167 000  през четвъртото тримесечие и 202 000 – през летния сезон.

Ангелкова обясни, че е направена анкета от туристическите организации. Половината от анкетираните са пуснали служителите си в неплатен или платен отпуск. „Другите казват, че ако кризата продължи по-дълго ще освобождават служители. Едва около 10% са запазили голяма част от работещите“, обясни министърът на туризма.

По отношение на сезона - 2020 г. се очертаваше да бъде една от най-успешните и да преминем границата от 10 млн. чуждестранни туристи, защото очаквахме ръст между 6 и 10% на летния ни туризъм. От декември до февруари имаме 1 383 000 чуждестранни туристи, ръст на нощувките на българи – над 1,5 млн. само за зимния сезон. Данните бяха обещаващи, каза Ангелкова.

Тя апелира да спазваме препоръките на Националния оперативен щаб, въпреки трудното положение за сектора.

Свързани статии
Слаб старт на сезона в Слънчев бряг и Несебър, празни ресторарнти и затворени магазини Министерството на туризма ще спасява лятото с кампания (Видео) Търсим всевъзможни начини за облекчено влизане на туристи Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания Северното Черноморие посреща първи туристи по Великден Великден - тест за туризма по Черноморието Министерството на туризма дава още 8,8 млн.лв. на туроператори Прогрес в Созопол, общината се побратими с турския Визе 85 хиляди полски туристи посетили България по време на пандемията Марияна Николова подпомага екскурзоводите с обществени поръчки
Тагове
туризъм Николина Ангелкова Летен сезон 2020
Коментари

Още от последните новини