237 недоносени бебета са се родили в УМБАЛ-Бургас през 2020

237 недоносени бебета са се родили в УМБАЛ-Бургас през 2020 - E-Burgas.com

Днес се отбелязва Световният ден на недоносените деца. Това е денят, в който трябва да благодарим на лекарите-неонатолози, които денонощно полагат грижи за здравето и живота им. Без техните знания, умения и високотехнологичната апаратура тези деца не биха могли да оцелеят. Както и без доверието и подкрепата на родителите.

От началото на годината в УМБАЛ Бургас са родени 1549 деца, от които 237 недоносени. 17 са бебетата, родени с тегло под 1 килограм. Около 20% от децата, родени в болницата, са дошли на бял свят преждевременно. Борбата за живота на всяко от тях изисква кураж, изключителен професионализъм и любов. Персоналът на Отделението по неонатология е неотлъчно до кувьозите, дни, седмици и месеци. Дори след прибирането им у дома, грижата продължава с прегледи и проследяване, което лекарите в отделението извършват. Целта е децата не само да оцелеят – а да се развиват нормално и пълноценно, както всички останали техни връстници.

В тежката епидемична обстановка, от март досега, персоналът на отделението прави всичко възможно, за да не прекъсва връзката между бебетата и техните родители, тъй като свижданията в болницата са забранени. Лекарите въведоха видеосвиждания по Viber и бяха отличени за това в проекта на компанията „Героите на Viber", която разпространи историята за усилията им в целия свят.

И тази година в Отделението по неонатология подготвят традиционния благотворителен календар с малки бебета-герои. Със средствата всяка година се купуват консумативи, нужни на отделението, или се извършват ремонти за подобряване на условията в него. Само преди дни дойде и поредното дарение – 500 лв. от децата на Централния полицейски карате и джу джицу клуб в Бургас. Сумата е от месечните им такси и е спестена от несъстояли се състезания през тази година заради коронавируса. Екипът на отделението изказва благодарност и признателност към малките състезатели и техните треньори Сенсей Венилин Русинов и Сенпай Павел Димитров.

Свързани статии
Директорът на УМБАЛ д-р Бойко Миразчийски: Натискът на болни от ковид не намалява Mладоженци дариха пари от букети на детското отделение в УМБАЛ-Бургас Група приятели изградиха инхалатор за УМБАЛ-Бургас Мъж дари кислородни апарати на УМБАЛ-Бургас 64 лекари и над 60 сестри от Бургас са под карантина или с ковид Командированите медицински сестри и санитари ще продължат да работят в КОВИД отделението на УМБАЛ-Бургас УМБАЛ-Бургас за починалия пациент: Лекарите ни работят денонощно под стрес, не ги превръщайте в изкупителни жертви Млад мъж от Обзор почина след часове лутане по болници в Бургас Общината закупува 10 кислородни концентратори за УМБАЛ-Бургас Бургаска лекарка стана част от глобална кампания на Viber (Видео)
Тагове
недоносени бебета умбал
Коментари

Още от последните новини