16 вида бързи тестове ще се признават у нас

16 вида бързи тестове ще се признават у нас - E-Burgas.com

Бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове, добави той.

Именно това и ще е едно от условията за пътуване и влизане на туристи у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация, добави доц. Кунчев. С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, обясни още той.

Не планираме обаче задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа, по-скоро да се направи в рамките на незадължителния характер - да се имунизират служители в старческите домове например. Изпратил съм такова писмо до министър на труда и социалната политика, обясни главният държавен здравен инспектор. Той добави, че у нас средната заболеваемост е 350 и вървим надолу.

Относно новия индийски щам Кунчев заяви, че засега е малка вероятността да е у нас. Наясно сме, че едва ли някакви ограничения в пътуванията ще спрат новия вариант, каза доц. Кунчев. Той коментира и решението да се използва ваксината на "Янсен" у нас.

Един случай със странични ефекти на 1 милион е регистриран при ваксината на и това е причината тя да се разреши за използване у нас без ограничения, обясни доц. Кунчев.

Свързани статии
3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната Новозаразените с ковид са над 340 души Близо 200 нови случая на COVID-19 у нас
Тагове
бързи тестове ковид
Коментари

Още от последните новини