15 години затвор за сводника Илко Гаргамела, който смаза от бой Маргарита с гаечен ключ

15 години затвор за сводника Илко Гаргамела, който смаза от бой Маргарита с гаечен ключ - E-Burgas.com

Подсъдимият заяви пред съда, че не искал да убива младото момиче, а само да го пребие 

Окръжен съд – Бургас наложи едно общо наказание в размер на най-тежкото измежду наложените на Илко Тонев - Гаргамела наказания, а именно 15 години „Лишаване от свобода", което да бъде изтърпяно при първоначален „строг" режим. Съдът осъди подсъдимия да заплати на пострадалата М. С. сумата общо от 180 хил. лв., представляваща обезщетение за причинените на ищцата неимуществени вреди от непозволено увреждане вследствие извършените от подсъдимия две престъпления.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Илко Т. за виновен в това, че в периода 17 и 26 юни 2017 година на неустановени точно места и дни на територията на община Несебър и община Приморско, пребивал пострадалата Маргарита с юмруци, ритници, глух метален гаечен ключ, дървена пръчка и други неустановени метални и дървени предмети. Жената получила три средни телесни повреди - двустранно счупване на две ребра; разстройство на здравето, временно опасно за живота и коремна травма, наложили оперативни интервенции и обезобразяване на лицето. За това деяние Окръжен съд – Бургас осъди Илко  на „Лишаване от свобода" за срок от 12 години.

Илко Тонев е признат за виновен и за това, че на 29 юни опитал да убие Маргарита в гориста местност край Средец. Той и нанесъл множество силни удари в областта на главата и тялото с твърди тъпи предмети – глух метален гаечен ключ и дървена пръчка, като ѝ причинил счупвания на долна и горна челюст, счупване на лява лакътна кост и постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. След побоя Илко все пак превозил пострадалата до УМБАЛ-Бургас, където лекари са спасили живота ѝ. Въпреки това деянието се разглежда от съда като довършителен опит за убийство  с особена жестокост и по особено мъчителен за пострадалата начин, а постановеното наказание е  общо15 години "лишаване от свобода"

По време на съдебните пледоарии държавното обвинение изтъкна, че по делото безспорно е доказано, че Илко Тонев е причинявал системни побои и множество наранявания на пострадалата. Подсъдимият е действал осъзнато и деянията са извършени умишлено. Повереникът на пострадалата пледира пред съдебния състав Илко Тонев да бъде признат за виновен по повдигнатите му обвинения, както и да бъде уважен предявения от неговата повереница граждански иск, общо за двете деяния в размер на 200 хил. лв. В съдебните си пледоарии, защитниците заявиха пред съдебния състав, че не се доказва по категоричен начин обвинението за опит за убийство. Те пледираха по това обвинение Илко Т. да бъде оправдан. Относно другото деяние – за нанасянето на телесни повреди на М. С., адвокатите поискаха от съда той да понесе своята наказателна отговорност в средния размер на наказанието предвидено в закона. Според защитата ударите при телесните повреди не са нанасяни в жизнено важни органи.

Подсъдимият заяви пред съдебния състав, че неговите действия не показват умисъл за убийство и се призна за виновен единствено в нанасянето на телесни повреди. В последната си дума той поиска от съда справедливост и обективност.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Бургас в петнадесетдневен срок

Коментари

Още от последните новини