Земеделци с трактори блокират пътища в цялата страна

Земеделци с трактори блокират пътища в цялата страна - E-Burgas.com

Земеделците с трактори започват протести. Очаква се да бъдат блокирани над 80 основни пътни артерии в цялата страна. Земеделците отхвърлят предложението на правителството за финансова помощ за тези, които докажат, че са били на загуба през 2023 година. Същевременно в Народното събрание ще се проведе Комисия по земеделие, на която ще се обсъдят проблемите в сектора. 

Десетки машини се събират от рано сутринта в град Мизия. Това беше и причината за затруднено придвижване по пътя от Враца. Земеделските стопани се канят да блокират движението за ферибота Оряхово – Бекет.

„Всички тези хора излизат заради отношението на управляващите към целия сектор”, заяви Румяна Ангелова. „Три поредни срещи, на които се започват едни преговори, а се стига до нещо друго. Това си е подигравка. Сектор „Зърнопроизводство” е единственият, който не е бил подпомаган”, заяви Ангелова.

„Хората излизат на пътя, защото търпението им е изчерпано”, заяви Петър Пешев, председател на врачанската структура на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Товарните автомобили няма откъде да минат. За всички останали пътят е свободен”, заяви Румяна Ангелова.

В Русе производителите от различни сектори планират блокада със земеделска техника на „Дунав мост”. Във Видин пък движението ще бъде спряно временно по „Дунав мост 2”.

Над 150 тежкотоварни машини се очаква да блокират един от входовете и изходите на  магистрала „Тракия” край Стара Загора. На място има значително присъствие на полицията.


Със своя блокада от 13 февруари в протестните действия се включват и от сдружение „Обединени български животновъди”. Те настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

„Той не можа да се справи с нещата, които поставихме като бранш”, заяви Синапов. „Ситуацията в сектор „Животновъдство” е под всякаква критика. Министър Вътев си позволи да излезе и да обяви, че е изплатил всякакви субсидии към сектор „Животновъдство”. Излъга. В момента сме в колапс и имаме да получаваме страшно много средства, които са предвидени за 2023 година”, заяви Синапов.

Той отговори и на обвинения, че животни, за които са изплатени помощи, са само виртуални.

„Ние от бранша сме поставили този въпрос. Всички знаем и сме обяснили на министър Вътев къде са тези животни. Има такива, които са във ветеринарната система и се използват само за да се заявяват пасища. Виртуалните животни не могат да бъдат при реално работещите фермери”, каза Синапов. Той обвини също министър Вътев, че е „разделил бранша”.

Коментари

Още от последните новини