Зелена светлина за два големи проекта в Бургас до 6 месеца

Зелена светлина за два големи проекта в Бургас до 6 месеца - E-Burgas.com

Очаква се правителството да одобри финансирането в средата на следващата година

Два ключови проекта в Бургас се очаква да получат финансиране до средата на 2017 година, след което може да се пристъпи към тяхното изпълнение. Това са Дома на НХК, който трябва да се превърне в културен център, както и сградата на бившата Немска болница, която пък ще стане нова библиотека. 

"Очакваме до средата на 2017 година правителството да приеме конкретните параметри по програмата "Региони в растеж" и осигуряването на финансирането на културни институти. Тогава трябва да получим изискванията, за да внесем апликационните си форми, като вече сме готови с техническите проекти двете сгради" заяви кметът Димитър Николов. 

Домът на Нефтохимика ще претърпи цялостно вътрешно и външно реконструиране.  Предвижда се създаване на нова, индивидуална визия на сградата и изграждане на частична надстройка в зоната около главния вход, където ще се обособят две нови многофункционални зали и обслужващи помещения към тях. Пред фасадата ще бъде поставена нова ажурна конструкция, която да обвързва геометрията на старата сграда и надстройката. Проектното решение осигурява разнообразни по големина, височина и разположение зали за ползване както от Културния дом, така и за външни събития.

Бившата Немска болница ще стане библиотека, където ще има детски отдел, читалня, хранилище, каталожна зала и малка зала за игри, информационен център, звукозаписно студио, дигитално студио и копирен център, отдел за заемане на книги за дома за възрастни, каталожна зала, методичен отдел, кинозала, отдел за комплектоване и обработка на фондовете, справочно-библиографски отдел и краезнание.

В сградата ще бъде обособена още многофункционалната зала за изложби, концерти и срещи, с прилежаща лятна градина. В проекта се предвижда подземен паркинг.

Коментари

Още от последните новини