Здравната каса ще плаща за допълнителни здравни дейности при новородени

Здравната каса ще плаща за допълнителни здравни дейности при новородени - E-Burgas.com

Здравната каса ще плаща за провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изпитването им от родилното отделение в дома на детето, съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

Това става възможно с промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, които предстои да бъдат обнародвани.

Според здравното министерство по този начин ще се подобри здравната информираност на родителите и другите лица, полагащи грижи за детето. Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която работи общопрактикуващият лекар на детето.

С новите текстове на Наредбата се премахва и досега съществуващото възрастово ограничение и на лицата над 18 г. с психични заболявания вече ще може да бъде провеждано дентално лечение под обща анестезия. Тази възможност ще се ползва след преглед от психиатър при всички лица, независимо от възрастта им. Целта е по този начин да бъде подобрено както денталното, така общото здравословно състояние на лицата.

С друга промяна се допълва Наредба № 26 от 2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени.

Категорично се определя ангажиментът на лекаря, установил бременността, да насочи бъдещата майка за извършване на изследванията за оценка на риска от раждане на дете с най-честите хромозомни болести, спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена в съответствие с изискванията и в медицински определените срокове.

Целта на промяната е подобряване на обхвата и качеството на пренаталната диагностика и намаляване на риска от раждане на дете с увреждания.

 

Свързани статии
„Бургасмед“ вече има детски неотложен кабинет От днес помощните средства и медицинските изделия се заплащат от НЗОК И НЗОК излиза на протест Местата в детски ясли в Бургас се увеличили с 65 за година Отпускат финансова помощ за децата без място в детските градини Бежанците от Украйна ще ползват услугите на Здравната каса безплатно Българи от чужбина създадоха детски кът в бургаската болница Без маски за децата в предучилищна и детските градини Детски специалисти с тревожни данни: Все повече деца изостават в развитието си заради прекомерно гледане на телевизия Уволниха директор на болница за източване на НЗОК
Тагове
детски НЗОК
Коментари

Още от последните новини