Завършва ремонтът на Айтоския проход, предстои полагане на маркировка

Завършва ремонтът на Айтоския проход, предстои полагане на маркировка  - E-Burgas.com

Основно ремонтирани са шест моста, сред които са съоръженията над яз. "Цонево", над р. Камчия и р. Гермето

На финален етап е рехабилитацията на над 33 км от Айтоския проход - път ІІІ-208 Провадия - Дъскотна. Той е най-удобната и кратка връзка за шофьорите от Варненска област с автомагистрала "Тракия". Инвестицията е за над 24,2 млн. лв. Проектът се финансира по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. За по-бързото му реализиране трасето е разделено на два лота - 29 и 30.

В лот 29 е 16,749 км отсечка, от км 49+184 до км 65+933, в областите Бургас и Варна. Началото на участъка е от моста над язовир "Цонево" при 49-ти км, а краят е при 65-ти км, недалеч от с. Вишна в област Бургас.

До момента на лот 29 е изпълнена по-голямата част от предвидените строителни дейности. В участъка от 49-ти до 63-ти км приключват асфалтовите работи, както и монтажът на ограничителните системи /мантинели/ и пътните знаци. Предстои полагане на хоризонталната маркировка.

Основно ремонтирани са 6 моста, сред които са съоръженията над яз. "Цонево", над р. Камчия и р. Гермето. Изпълнени са 5 броя нови укрепителни стени. При 56-ти км са укрепени скатовете преди и след тунела в близост до с. Билка. Работи се по уширяване на тунелния профил на съоръжението и укрепването му, след това ще бъдат изпълнени пътните и асфалтовите работи в тунела. Срокът за завършване на ремонтно-възстановителните работи на лот 29 е до края на ноември т. г.

С изпълнението на обекта значително ще се подобрят транспортно-експлоатационните качества на пътя. Ще се повиши безопасността и удобството при пътуване. Третокласното трасе осигурява транспортните комуникации на Провадия, на Девня и Варна, на Нови пазар и Шумен с Айтос, Карнобат и Бургас и преминава през населените места с. Добромир и с. Билка.

Свързани статии
Пътните фирми отново излизат на протест, блокират и Айтоския проход
Тагове
Айтоски проход
Коментари

Още от последните новини