Защо Бургас трябва да се превърне в център на автомобилния спорт (Снимки и видео)

Може ли Бургас да се превърне в център на автомобилния спорт в България? Този въпрос изплува в съзнанието на всички деятели и фенове в Бургас, особено след приключването на последното издание на „Писта Бургас 2016“. Градът бе домакин за 14-ти път на кръг от републиканския шампионат на затворен маршрут и едва ли има друг град, който да събира повече публика. В неделя около новия пътен възел „Запад“ в града над 20 хиляди души наблюдаваха състезанието.

Бургас определено има потенциал да бъде лидер предвид и местното участие и постижения в републиканското рали. В неделя само тимът на легендарния майстор на спорта Стоян Апостолов „Елена рейсинг тийм“ спечели всичко възможно пред компетентната и респектираща родна публика, а представителите на „Вромос“ също показаха какви са амбициите им. Особено в кралския клас, където Пламен Камбуров доказа, че има пълен потенциал да бъде безапелационен шампион, въпреки конкуренцията на Илия Царски

Самите състезатели споделят, че Бургас винаги е бил предпочитано място за автомобилни състезания, през последните години заради тяхното отсъствие рейтингът му бил паднал, но сега отново е на път да бъде подобрен. Самото трасе не бе особено харесано от опитните състезатели предвид тесните завои и острите бордюри (това са техни коментари в деня на състезанието б.а.), но въпреки това организацията бе такава, че да не предразположи нито един инцидент.

Едва ли има друг спортист у нас, който може да се похвали с над 600 купи и медали от бургаския рейсър Стоян Апостолов. Неговата 46-годишна кариера продължава с пълна пара и днес, а в неделя ветеранът, който е карал с редица поколения състезатели, включително съпруга, дъщери и внучка, изнесе лекция на по-младите и неопитни състезатели, които още се борят с адреналина. Той сподели, че целта на ралитата не е състезателите да се нагласят към трасетата, а те да предоставят условия за реализация на самите качества на състезатели и автомобили.

„Затова аз живея с една много далчена надежда, която има подкрепа и мисля, че ще се реализира, тъй като се забелязва, че цялото бургаското общество е „за“ автомобилните състезания тук. Последното събра страшно много публика, аз видях над 20 000 души, което говори, че всички са загрижени за този спорт и мисля че моята надежда и идея трябва да се реализира, т.е. да направим истинска писта в Бургас. Имам такава идея и мисля да обединя хора около себе си и да направим така, че Бургас да стане център на автомобилния спорт. Ако имаме такова съоръжение ще допринесем много както за безопасността, така и за възпитанието на малките деца, които неминуемо ще станат водачи след време. Това ще им е много полезно както за Бургас, така и за цяла България“, сподели той.  

Какво завоюва в неделя и какво мисли още водачът в генералното класиране вижте във видеото.

Галерия
Коментари

Още от последните новини