Започна реконструкцията на НХК (СНИМКИ)

Започна реконструкцията на НХК (СНИМКИ) - E-Burgas.com

Сградата ще бъде частично надстроена, а вътрешният двор се отварят към площада и става новото градско арт пространство

Започна цялостната реконструкция и модернизация на една от най-емблематичните сгради в Бургас - Културният дом на Нефтохимика на площад "Тройката". Иновативният проект бе представен днес от кмета на града Димитър Николов, зам.-кмета по култура Йорданка Ананиева и проектантския екип с ръководител арх. Десислава Стоянова.

Сградата е построена през 1975 г. и оттогава не е основно ремонтирана. Реконструкцията й ще реши проблемите, свързани с експлоатацията и поддръжката, така и с разширяването на събитията, които да се провеждат в нея.

"НХК е емблематична културна сграда за бургазлии, заедно с драматичен театър "Адриана Будевска", която ние изцяло ще модернизираме. Преди шест години, когато разговаряхме с ръководството на "Лукойл Нефтохим", имаше идея тук да се изгради голям супермаркет. Не го допуснахме и благодарение на дарителската акция на комбината, Община Бургас придоби изцяло собствеността на сградата. След като станахме собственици, започнахме да работим по проекта за цялостна модернизация на този културен комплекс. Благодаря за положения труд на екипа архитекти", сподели кметът Димитър Николов.

Изцяло ще се модернизира всичко без залата на Общинския съвет. В новата част, която ще бъде надстроена ще има две нови многофункционални зали. Останалите помещения ще бъдат обновени и обособени на зони според вида изкуство - изобразителни, приложни, музикални, зали за танци и др. Други нововъведения ще бъдат асансьор и пасарелка в сградата, конферентен блок, бистро с тераса и библиотека.

"В момента Младежкия дом се "пука по шевовете". Непрекъснато посрещам ръководители на различни фолклорни, културни формации и музикални състави, на които не можем да отделим и предоставим свободни зони, където да творят. След ремонта тук ще можем да предоставим така нужните на Бургас пространства за култура. Вътрешното пространство, което в момента е запустяло никога не се е използвало. Сега ще се използва. В него ще има допълнителна сцена и ще бъде отворен с непрекъснат достъп и ще се използва за допълнително арт пространство", допълни кметът Николов.

Работните дейности започват от днес. В зрителната зала ще има оркестрина, каквато в Бургас няма и ще бъде модернизирана с осветителна и озвучителна техника, с осигурен достъп за хора с увреждания.

"Затова сме длъжни всички детайли да бъдат прецизно изпълнени. Специално искам да предупредя хората по надзора и контрола на строителството внимателно да работят, защото всички сигнали, които получавам от бургазлии за некачествен ремонт и дефекти ще пращам към фирмата-изпълнител", допълни още кметът Димитър Николов.

Реконструкцията на сградата включва още нова фасадна обвивка, с която ще се топлоизолират всички стени, нова дограма и стъклопакети. Част от помещенията ще се обединят като се премахнат преградните стени. Ще бъдат изградени нови санитарни възли и нови интериорни покрития на пода, стените и таваните.

"Общинското кино от сградата на "Адриана Будевска" ще се премести тук и ще има условия за провеждане на различни фестивали. Знаете, че в последно време сме топ дестинация за такива прояви. Ще създадем организация строителната фирма да работи добре. Надявам се да си свършат отлично работата и реконструкцията да мине успешно", заяви зам.-кметът Йорданка Ананиева.

"След ремонта сградата ще има съвременен, разпознаваем и запомнящ се архитектурен образ, съответстващ на обновения градски площад. Това ще превърне Културния дом в най-голямата сграда в Бургас за провеждане на културни събития от различно естество - концерти, театрални постановки, бизнес форуми, фестивали и конференции с национално значение", разказа ръководителят на проектантския проект арх. Десислава Стоянова.

Проектът "Реконструкция, ремонт и обновяване, внедряване на мерки за енергийна ефективност в Културен дом на Лукойл Нефтохим" ще бъде реализиран чрез комбинирана подкрепа на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, финансов инструмент "Фонд за устойчиви градове" и собствен принос на Община Бургас.

Галерия
Коментари

Още от последните новини