Заловиха хиляди маски и антибактериален гел на „Капитан Андреево"

Заловиха хиляди маски и антибактериален гел на „Капитан Андреево

26 250 броя медицински маски и 17 280 опаковки с антибактериален гел са задържани на Митнически пункт „Капитан Андреево", съобщават от Агенция „Митници” предаде "Нова". Това е станало при проверка на влизащ в страната от Турция автобус с пътници.

Автобусът с румънска регистрация е пристигнал на МП „Капитан Андреево" на 16 март около 15&45 часа, управляван от турски гражданин. Шофьорът и пътниците са заявили, че нямат нищо за деклариране.

При проверка обаче в багажното отделение са открити недекларирани 70 кашона с антибактериален гел (13 440 опаковки по 50 милилитра и 3840 опаковки по 250 милилитра), както и 525 кутии с 26 250 броя защитни медицински маски. Установено е, че контрабандно пренасяните стоки са собственост на един от пътниците в автобуса - румънски гражданин с инициали А.D. Съставен му е акт за административно нарушение.

В края на миналата седмица митнически служители задържаха над 257 000 контрабандни медицински маски, 150 защитни облекла и 165 литра дезинфекционен разтвор при проверки на ГКПП „Капитан Андреево”, „Малко Търново” и „Дунав мост” при Видин.

165 литра дезинфектиращ разтвор в различни опаковки и 500 медицински маски са хванати при проверка на влизащ в страната от Турция лек автомобил. Това е станало на Митнически пункт „Малко Търново”. 

Колата с румънска регистрация е пристигнала на пункта на 13 март късно вечерта на входящо трасе от Турция. Шофьорът - румънски гражданин, е заявил, че няма нищо за деклариране. При извършената проверка в багажното отделение на автомобила са открити 10 кашона, съдържащи 32 туби с по 5 литра от два вида дезинфекциращи разтвори, други 5 туби с по 1 литър дезинфектант с дозатор, както и 20 броя празни пластмасови шишета с помпи и поставки за дозатори. В единия от кашоните са открити и 5 кутии с по 100 броя защитни медицински маски за лице, във фабрични опаковки. Контрабандните стоки за иззети. Срещу шофьора е съставен акт.

В същия ден, около обед, в района на ГКПП „Дунав мост” 2 митнически служители са задържали и седем кашона с 6650 маски и 150 защитни облекла, превозвани в лек автомобил с немска регистрация, пътуващ от Турция през България и Румъния за Западна Европа. Според шофьора - турски гражданин, продуктите са закупени в Турция и са предназначени за ползване от служители на автосервиз в Германия. Съставен му е акт за митническо нарушение.

250 000 контрабандни медицински маски задържаха митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево” при съвместна проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция. Камионът с турска регистрация пристига на българския пункт на 14 март малко преди полунощ. Шофьорът на камиона, турски гражданин, представил редовни документи за превозваната стока за Унгария. При извършената проверка се установява, че в 50 от общо декларираните 553 колета с групажна стока има 250 000 медицински маски, които не са описани в митническите документи. В други седем от колетите в товарното помещение са открити текстилни изделия с лого на световноизвестни марки. Медицинските маски са задържани, а на шофьора на камиона е съставен акт по Закона за митниците. Стоките, носещи лого на известни марки също са задържани поради съмнения, че нарушават права върху интелектуалната собственост. За случая ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

Коментари

Още от последните новини