Министерството на образованието потвърди: Училищата ще започнат учебната година на 16 септември с нови мерки за безопасност

Министерството на образованието потвърди: Училищата ще започнат учебната година на 16  септември с нови мерки за безопасност - E-Burgas.com

 

София, 26 август 2024 г. – В съответствие с нарастващите случаи на вирусни инфекции в страната, Министерството на образованието и науката (МОН) обяви нови мерки за безопасност, които ще бъдат въведени в училищата от началото на учебната година на 16 септември. Целта е да се гарантира максимална защита на учениците и преподавателите, като се съчетае присъственото обучение с нови хигиенни и организационни стандарти.

Мерките включват:
- Задължително носене на маски в закрити пространства, освен когато учениците са на своите места в класната стая.
- Инсталиране на допълнителни станции за дезинфекция във всички училища.
- Въведени са дневни графици за дезинфекция на класните стаи и общите пространства.
- Организация на учебния процес с цел избягване на струпване на ученици – включително гъвкави графици и различни часове на започване на занятията.

Министърът на образованието заяви: "Ние сме подготвени да посрещнем предизвикателствата на новата учебна година с решителност и ангажимент към здравето на нашите деца и преподаватели. Вярваме, че тези мерки ще ни помогнат да осигурим безопасна и продуктивна учебна среда."

Очаква се, че през първите дни на учебната година учителите ще отделят време за обучаване на учениците относно новите мерки и как те ще бъдат прилагани в ежедневието им в училище. 

 

Коментари

Още от последните новини