Задава ли се вторият етап в санирането?

Задава ли се вторият етап в санирането?  - E-Burgas.com

Контролът ще бъде затегнат, а отговорността на общините и собствениците - засилена

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има готовност да стартира следващ етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради с пилотен проект за обновяване на още 1951 сгради, за които са подадени документи в Българската банка за развитие в срока за кандидатстване, но за тях не е достигнало финансирането. Това обаче трябва да стане на базата на широк обществен и политически консенсус, като основното е осигуряването на финансов ресурс.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния контрол в петък.

Становището и предложението на МРРБ ще бъде изпълнението на основните енергоспестяващи мерки да е при 100% безвъзмездна финансова помощ от държавата, така както е стартирала програмата и при условията, при които всички собственици в сгради - етажна собственост са подали документи.

„Нашият фокус при изпълнението на този етап ще бъде засилване на ролята на общините и на отговорността на собствениците, по-добър контрол и комуникация при изпълнение на мерките, както и конкретизиране на обхвата за допустимостта на дейностите“, обясни министърът. Тя подчерта, че това са мерки и промени в програмата, които министерството ще предприеме след направен обстоен анализ на изпълнените вече дейности по първия етап.

Следващият етап в подобряването на енергийната ефективност на жилищния фонд е да бъде отворен дебат за нова програма, за която вече да бъде обсъдено въвеждането на самоучастие на всички собственици.

До сега в рамките на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради. Към 29.05.2020 г. поддържаните в МРРБ регистри отчитат, че са обновени и въведени в експлоатация 1876 сгради, като остават да се обновят 146 броя, намиращи се на територията на 15 общини.

Свързани статии
Започва ново безплатно саниране на жилищни сгради 71% от гражданите биха санирали жилището си по европрограми Организират обучение за бургаските домоуправители, ето защо Приключи обновяването на десет стари сгради в Бургас по ОПРР Енергиен офис ще помага на бургазлии да кандидатсват по енергийни програми Поморие спечели проект за саниране на детска градина Над половин милиард лева са заложени в програмата за саниране Поморие кандидатства за саниране на училища и детски градини в общината В Поморие продължават санирането на блокове и училища (Снимки) Над 30-годишна частна сграда в Бургас лъсна като нова след санирането (Снимки)
Тагове
саниране
Коментари

Още от последните новини