За три дни държавата провери 71 аптеки в областта

За три дни държавата провери 71 аптеки в областта - E-Burgas.com

71 аптеки и санитарни магазини, находящи се в населени места във всички 13 общини на Област Бургас, са били проверени през последните три дни от служители на РЗИ, ОД на МВР, КЗП и ТД на НАП – Бургас.

Обкет на проверките бе начина на формиране на цените на лекарства и други медицински продукти, продавани в тях. Проверката, която се осъществява по разпореждане на Главния прокурор на Република България, се извършава от съвместни екипи на служители от РЗИ, ОД на МВР, КЗП и ТД на НАП – Бургас.

Посочените търговски обекти са проверени в дните 16.03.2020 г., 17.03.2020 г. и 18.03.2020 г. Всички те са разположени в населени места на територията на общините Айтос, Бургас, Карнобат, Сунгурларе, Приморско, Созопол, Камено, Поморие, Несебър, Руен, Средец, Малко Търново и Царево.

Проверяващите екипи са селектирали обекти на случаен принцип на база репрезентативен метод. Служителите от ТД на НАП – Бургас са издали констативни протоколи за извършената проверка, като са изискали да им бъдат предоставени всички съпътстващи документи на получените дезинфекциращи и предпазни средства от началото на месеца до датата на проверката. Това ще се случи на по-късен етап, като те също ще бъдат проверени.

По време на проверките са констатирани две нарушения. В аптека, намираща се в град Созопол, е констатираната липса на обозначени цени на дезинфектантите, което е отразено в протокол на КЗП. Установено е и нарушение (продажба на маски с неустановен произход) в аптека, разположена в град Бургас. По случая е образувана преписка в ОД на МВР – Бургас.

Проверяваните действия ще продължат и през следващите дни. Проверката трябва да приключи до 30.03.2020 г., когато Окръжна прокуратура – Бургас трябва да бъде уведомена за цялостните резултати от нея.  

Коментари

Още от последните новини