За щраусите ему Гергана, Елена и Виктор от Зоопарк Бургас, настъпи австралийското лято

За щраусите ему Гергана, Елена и Виктор от Зоопарк Бургас, настъпи австралийското лято  - E-Burgas.com

За авсралийските щрауси ему Гергана, Елена и Виктор от зоопарк Бургас, настъпи авсралийското лято. Доказателсво е първото за сезона тюркоазено яйце.

Ему е щраусова птица, която произхожда от Австралия и твърдо спазва своя биологичен часовник. Независимо, че тук е зима, сега там там е лято и е сезон за размножаване. Това е и е втората по големина птица в света след африканския щраус. Достига височина до 2 м и тежи около 60 кг. За разлика от африканския щраус обаче, яйцата на птицата ему не са бели, а са обагрени в тъмен тюркоаз и тежат 700–900 г.

След като яйцата бъдат снесени, с това приключват и задълженията на женската. Тя повече не носи отговорност за бъдещето поколение. Яйцата се мътят от мъжкото ему в продължение на 53 до 60, а според някои сведения дори 66 дни.

Разбира се, през това време той напуска за малко гнездото, за да се нахрани. Малките пиленца имат ивичеста окраска.

Текст и снимки: Елеонора Дъбова

Свързани статии
Дядо Коледа раздаде подаръци на животните в Зоопарка в Бургас Зоопарк Бургас със специална празнична програма до Коледа В Зоопарк Бургас пристигнаха нови екзотични животни (Снимки) Малки каракалчета събират погледите на посетителите в Зоопарк Бургас (снимки) Бургаските Цезар и Клеопатра си имат три каракалчета (Снимки) Посетителите на Зоопарк Бургас ще видят уникална колекция от яйца (Снимки) Бебе антилопа от рядък вид се роди в Зоопарк Бургас (Снимки) Емилия Тончева: Айтоският зоопарк може да се превърне в биопарк, уникален у нас Бургаският зоопарк ще работи без прекъсване до края на годината Нови обитатели пристигнаха в бургаския зоопарк (Снимки)
Тагове
зоопарк
Коментари

Още от последните новини