Янев: Ситуацията в Украйна пряко застрашава нашата сигурност

Янев: Ситуацията в Украйна пряко застрашава нашата сигурност - E-Burgas.com
gov.bg

Днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война. Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена. Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев.

По думите му продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море. Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили, допълни Янев.

"Има 5 приоритета върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 година", добави Стефан Янев.

Според него целта е да се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме.

"Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво", каза още Стефан Янев.

Той поясни, че по повод новите 5 приоритета единият от които размразяване на проекта за бойни машини има няколко фактора, като това как да продължи реализацията чрез конкурс или чрез договор правителство-правителство.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
янев украйна война
Коментари

Още от последните новини