Все повече страни затягат мерките срещу COVID-19

Все повече страни затягат мерките срещу COVID-19 - E-Burgas.com

Тенденцията за увеличаване на новите заразени по света кара все повече държави да затягат ограниченията срещу коронавируса. На този етап правителствата правят всичко възможно, за да избегнат нова национална карантина предаде "Нова".

Франция затяга мерките за борба с пандемията от Ковид-19. Засега ограниченията се въвеждат на локално ниво, а страната е разделена на зони в зависимост от броя на заразените. Вторият най-голям град в страната, Марсилия, е обявен за зона с най-висока опасност, като баровете и ресторантите ще бъдат затворени. В много градове, сред които и Париж, ресторантите и баровете ще работят само до 22 часа.

„Давам си сметка, че тези мерки, са трудни, но сме убедени, че са необходими. Те включват на първо място пълното затваряне на барове и ресторанти. Затварят се и всички места, които посрещат хора освен, ако е въведен стриктен санитарен протокол”, заяви здравният френски министър Оливие Веран.

Рязко се увеличават заразяванията с коронавирус във Великобритания. Властите регистрираха близо 6180 нови случая за последното денонощие, което е най-големият брой от 1 май. Правителството обяви вече редица нови мерки, за ограничаване на втора вълна на заразата. От днес пъбовете и ресторантите в Англия ще затварят в 22 часа. Но мнозина от бранша смятат, че властите нямат адекватна стратегия за справяне с кризата.

„Тези мерки ще имат катастрофални последици… те вече оказват катастрофален ефект върху финансовото здраве на целия сектор. Заведенията продължават да имат същите разходи за труда, въпреки че голямата част от тях намаляват възнагражденията или са отворени с намалено работно време”, категоричен е Томас Кид, собственик на верига барове.

Властите призовават хората, които могат - да работят от вкъщи.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер стана вторият член на правителството, който е под карантина. Той е контактувал със сътрудник на свой европейски колега, който е дал положителна проба. По-рано първият дипломат на Германия, Хайко Маас отмени пътуване до Йордания и също е под карантина, след като негов охранител се е заразил с коронавируса. И двамата министри са дали oтрицателен тест.

Коментари

Още от последните новини