Военно обучение в училище от догодина

Военно обучение в училище от догодина - E-Burgas.com

Учат младежите как да реагират при терористични актове и природни бедствия

Въвеждат военно обучение в училищата. Това ще стане през учебната 2018-2019 година и ще се преподава на учениците между 10-ти или 12 клас, каза за Дарик вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Идеята е залегнала в програмата за управление, но тепърва ще се работи по нея, добави той.

Целта е младежите да знаят как да реагират в екстремни ситуации, не само военни действия, но и при терористични актове и природни бедствия, обясни  Каракачанов. Идеята за въвеждане на военно обучение в училищата е записана в програмата за управление, която трябва да бъде детайлно разработена до края на май. "Ще влезе в Министерството на образованието и ще започват да работят специалисти по нея. Трябва да се разработят и необходимите учебни планове", посочи Каракачанов.

Въвеждането на военното обучение като учебен предмет става с промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, а Учебната програма трябва да бъде изготвена от Министерството на образованието, съвместно с Министерството на отбраната, каза още Каракачанов.

Коментари

Още от последните новини