Военни кораби на НАТО окупират Бургаския залив

Военни кораби на НАТО окупират Бургаския залив  - E-Burgas.com

На 10 ноември корабите, участващи в учението „Посейдон 2018”, ще бъдат отворени за посещение

От 9 до 17 ноември 2018 г. българските Военноморски сили и град Бургас ще бъдат домакин на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2018”. Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО. Провежда се в териториалното море и прилежащата зона на Република България, в полигони, които са обявени своевременно.

„Посейдон 2018” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав от ВМС по планиране и провеждане на противоминни действия в коалиционен формат.

В учението ще участват фрегата „СМЕЛИ”, минния ловец „ЦИБЪР”, базовия миночистая „ПРИБОЙ”, рейдовите миночистачи „КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ КИРИЛ МИНКОВ”, „КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ ЕВСТАТИ ВИНАРОВ”, хидрограните катери „КОНТРААДМИРАЛ САВА ИВАНОВ” и „КАПИТАН I РАНГ БОРИС РОГЕВ” от военноморските сили на Република България, миночистача „D.NICOLESCU” от Румънските ВМС, противоминен кораб „EVROPI” от гръцките ВМС както и корабите от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) в Средиземно море. В групата освен българския минен ловец „ЦИБЪР” участват следните кораби: флагмана FGS “RHEIN” от германските ВМС, испанският противоминен кораб SPS “TURIA”, и турският противоминен кораб TCG „ERDEMLI”.

Щабът за контрол на учението ще се развърне в Пункт за базиране Бургас на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС. 

На 10 ноември от 13.00 часа до 15.00 часа в района на Морска гара – Бургас корабите, участващи в учението ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на града.

 

Коментари

Още от последните новини