Водещи новини за 22.05.2024

Водещи новини за 22.05.2024 - E-Burgas.com

◾️Пентагонът обяви изстрелването на Русия на антикосмически оръжия в ниска околоземна орбита.

От ведомството уточниха, че изстрелването на противосателитния космически кораб уж е станало на 16 май. САЩ обещаха да го наблюдават отблизо.

 

◾️Израелските власти конфискуваха оборудване на AP за излъчване от ивицата Газа.

 

◾️Група от 13 американски конгресмени се обърна към ръководителя на Пентагона Лойд Остин с призив да позволи на Украйна да нанесе удари с американско оръжие на руска територия.

 

◾️Говорителят на Пентагона Патрик Райдър каза, че Съединените щати са разположили четири стратегически бомбардировача B-52 в Обединеното кралство като част от „планирано разполагане“.

 

     Франция и Белгия излязоха с изявления в подкрепа на заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд срещу израелския премиер Нетаняху.

 

     Премиерът на Армения Никол Пашинян се срещна със заместник (!) директора на ЦРУ Дейвид Коен

 

     Съобщава се, че прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан е получил заплахи, докато е провеждал разследвания срещу висши израелски служители, като високопоставен служител му е казал, че „съдът е създаден за Африка и главорези като Путин“, а не за Запада и неговите съюзници.

 

      Норвежкият външен министър Еспен Барт Ейде: „Ако съдът в Хага издаде заповед за арест на Нетаняху и Галант, ще трябва да ги арестуваме, ако дойдат в Норвегия.“

 

      Китайските власти забраниха на бившия американски конгресмен Майк Галахър да влиза в страната и предприеха други мерки в отговор на думите и действията му, които "са намеса във вътрешните работи на Китай", съобщи външното министерство.

 

     Ирландия се готви да признае Палестина като държава. Очаква се още две страни от ЕС да го признаят.

Дори и да е само символичен жест, появата на държави от ЕС, които признават Палестина, е положително развитие, което може да увеличи обществената подкрепа за Палестина и негативните реакции към Израел.

Коментари

Още от последните новини