Вижте как в Странджа ще отбележат Еньовден

Вижте как в Странджа ще отбележат Еньовден - E-Burgas.com
Кулминацията на празника ще бъде в местността Чадърът над село Стоилово Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Традиционният ритуал на празника Еньовден или Яньовден, ще се проведе и тази година, вече традиционно, в местността Чадърът над странджанското село Стоилово. Според народното поверие, на този ден природата е най-могъща, а силата на лековитите билки е най-голяма. Местните хора разказват, че в нощта срещу празника особена магическа сила придобива и водата. Особено чудодейна е т.н. «мълчана вода», която се взима от изворите на залез слънце при пълна тишина.
Празникът в Стоилово ще започне в петък, 23 юни, следобед, от 17.30 часа, когато ще бъде изпълнен ритуалът с „мълчаната вода“. Тя ще бъде налята от лечебния извор в местността Св. Троица. За да се стигне до него, се прави преход от около час и половина. Маршрутът е лек и приятен - преминава през поляни и вековни гори.

После същият ритуал ще бъде направен и при лечебния извор "Свети Илия", който се намира недалеч от селото. От 20.30ч ще започне изработката на така наречените „яньови китки” и ще бъдат изпълнени народни песни и танци. 
На следващия ден, 24.06, неделя, празникът продължава и се отбелязва същинският Еньовден. Започва се с посрещане на изгрева, а по-късно следват ритуалите за здраве като провиране през празнични венци, ръсене с мълчана вода и разчупване на медена питка. Кулминацията са песните и танците с яньовата буля - малко момиченце, облечено с дълга бяла риза, червена връхна дреха и забулено с червено було.  
 

Коментари

Още от последните новини