Ветко Арабаджиев бе екстрадиран в България от Испания

Ветко Арабаджиев бе екстрадиран в България от Испания - E-Burgas.com

Хотелиерът Ветко Арабаджиев, който е обвинен за данъчни престъпления и пране на пари, бе екстрадиран в България от Испания. Час след полунощ той пристигна с полет от Мадрид, съобщи БНТ.

След като самолетът кацна на летище София Арабаджиев беше конвоиран до ареста.

Очаква се по-късно днес прокуратурата да поиска Ветко Арабаджиев да бъде оставен за постоянно в ареста. Засега съпругата му Маринела остава в арест в испанската столица.

Екстрадирането става 9 месеца, след като беше хотелиерът бе обвинен задочно за данъчни престъпления и пране на пари.

На 31 август миналата година два от знаковите хотели на фамилията Арабаджиеви в София и Пловдив осъмнаха под полицейска обсада. Няколко часа по-късно стана ясно, че доскоро влиятелната бизнесдвойка се разследва като организирана престъпна група, част от която е и Вълчо Арабаджиев - младши и още няколко души.

Ден след акцията настоящият заместник - главен прокурор, а тогава само шеф на спецпрокуратурата, Иван Гешев описа образно открито само за 24 часа от разследващите:

„Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки  в банки. Наложи се през нощта спешна среща с БНБ, за да осигуряваме броячни машини, защото сумите са потресаващи…“

И започна голямото издирване на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Преди два месеца те бяха открити в курортно градче край Барселона, а преди дни испанският съд каза „да“ за главата на семейството, и поиска още документи за съпругата му.

„Това е официалната причина, а неофициалната - ангажирали са сериозна адвокатска защита. Правят всичко възможно явно да се забави екстрадицията. Шансът да се случи е минимален“, каза убедено Иван Гешев.

Коментари

Още от последните новини