Веселин Налбантов: Хотелите ще се напълнят, но не с богати туристи

Веселин Налбантов: Хотелите ще се напълнят, но не с богати туристи  - E-Burgas.com

Тази година някои заведения дори не отворили врати, тъй като не успели да намерят кадри 

По-голямата част от хотелите започват да се пълнят. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Веселин Налбантов, хотелиер и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). „Ще има спад, в Турция и Гърция хотелите са пълни, ще се напълнят и при нас, но въпросът е съвсем друг.

Демографският срив, който имаме не ни вещае добро бъдеще, защото няма кадри“, добави Налбантов. По думите му една от главните причини за липсата на персонал е заминаването на млади и кадърни хора в чужбина. „Цялостният спад в туризма в България тази година се дължи и на отварянето на пазара и даването на бонуси в Гърция, Турция, дори и Албания вече е туристическа дестинация и най-важното е, че те не искат визи и не гледат така остро по отношение на националността на работниците“, посочи още Налбантов.

Той допълни, че комплексите ще се напълнят, но туристите, които идват не са от най-доброто ниво, защото според него няма как да се повиши цената на туристическия продукт, поради конюнктурни особености, а същевременно се повишават цените на всички видове стоки. „Тази година има много заведения, които не отварят, не само поради липса на кадри, но и защото е безсмислено“, каза още Веселин Налбантов. 

Коментари