В реално време ще следят големите горивни инсталации

В реално време ще следят големите горивни инсталации - E-Burgas.com

Операторите на големи горивни инсталации, които работят с твърдо гориво и биомаса, трябва да инсталират видеонаблюдение на целия технологичен процес. Това предвиждат поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух, приет на второ четене.

С текстовете се цели постигането на максимално ефективен и строг контрол.

"Задължаваме операторите на големи горивни инсталации, които работят с твърдо гориво и биомаса, да инсталират видеонаблюдение на целия технологичен процес. Там, където се въвежда горивото в производствения процес и респективно на производствената площадка, там, където се съхранява горивото. Това е с цел да отговорим на притесненията на хората във връзка с множеството сигнали за изгаряне на отпадъци на твърдо гориво", обясни пред DarikNews председателката на комисията по околната среда и водите и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Операторите трябва да осигурят достъп на контролните органи – Регионалната инспекция по околна среда и общините до наблюдението на процесите. 

Освен това ангажимент на операторите е да съхраняват записите минимум шест месеца, т.е. и при последващ контрол да има възможност да се проследи какво е въвеждано в производствения процес.

Коментари

Още от последните новини