В интервю за вестник La Tribune френският президент Еманюел Макрон

 В интервю за вестник La Tribune френският президент Еманюел Макрон - E-Burgas.com

      В интервю за вестник La Tribune френският президент Еманюел Макрон призна, че външният дълг на страната е достигнал рекордно ниво, за което отчасти е виновна помощта за Украйна.

 

       Според дипломатически източници кубинският президент планира да посети Русия и да участва в Парада на победата на 9 май.

 

        Частните кредитори на Украйна се стремят да задължат страната да възобнови плащанията по дълга до 2025 г.

 

Те сформираха комитет, включващ BlackRock и Pimco, който ще изисква лихвени плащания от около 500 милиона долара годишно. Кредиторите се надяват да получат опрощаване на значителна част от дълга си в замяна на възстановяване на плащанията, което може да включва правителството на САЩ.

 

Въпреки това, някои заинтересовани страни, включително Вашингтон и неговите съюзници, са загрижени, че средствата, отпуснати за подкрепа на Украйна, могат да бъдат пренасочени към кредиторите. Ако не бъде постигнато споразумение, Украйна може да се изправи пред фалит, което ще доведе до спадане на кредитния й рейтинг и ще затрудни получаването на нови заеми в бъдеще.

 

      Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп остро разкритикува администрацията на настоящия президент Джо Байдън, сравнявайки я с нацистката тайна полиция Гестапо

 

Съобщението дойде на частно събитие за дарителите на кампанията му, където Тръмп коментира съдебни процедури, свързани с дейността му.

 

Тръмп твърди, че администрацията на Байдън използва съдебната система, за да преследва своите политически опоненти и сравни тези действия с тактиката на Гестапо. Той каза още, че Байдън е най-корумпираният и най-лошият президент в историята на САЩ.

 

     Израел предложи на Съединените щати план за евакуация на цивилни от Рафах в ивицата Газа, преди да започнат евентуални военни действия. Въпреки това, според Асошиейтед прес (АП), позовавайки се на източници, САЩ смятат подобна операция за твърде опасна за палестинското население.

 

     Израел е готов да спре военните действия в ивицата Газа в замяна на заложници, държани от Хамас. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

 

Израел няма да откаже да „постига всички цели на войната“, така че IDF, по един или друг начин, ще продължи да бомбардира ивицата Газа. Батальоните на Хамас няма да поемат контрола над ивицата Газа, каза Нетаняху.

 

    Макрон каза, че ще обсъди със Си Дзинпин по време на посещението си във Франция сключването на „олимпийското примирие“ на всички театри на военни действия, включително в Украйна.

 

Китайският президент Си Дзинпин ще направи държавни посещения във Франция, Сърбия и Унгария от 5 до 10 май.

 

     Израелският кабинет единодушно гласува закриването на телевизионния канал Al-Jazeera в страната.

 

В същото време в офиса на телевизионния канал вече текат претърсвания, иззета е техника.

 

    Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан смята, че Украйна, след като получи помощ, ще може да разчита на започване на нова контраофанзива през 2025 г.

 

   Френският президент Еманюел Макрон смята, че сигурността на европейците зависи от ситуацията в Украйна. Според него разполагането на руски ракети там ще застраши страните от Европейския съюз.

Коментари

Още от последните новини