В Царево бранят липите и кестените по главната улица

В Царево бранят липите и кестените по главната улица  - E-Burgas.com

Общината планира да отсече дърветата, заради велоалея

Жителите на Царево стартират подписка, с която категорично се обявяват против намерението на общината да отсече и замени с нова растителност липите и кестените по главната улица в участъка , предвиден за велоалея. Те са стартирали интернет петиция, адресирана до Министерството на околната среда, РИОСВ-Бургас и Общински съвет - Царево. 

"Посочените дървета са здрави и години наред оформят облика на града, осигурявайки ни чист въздух и сянка. За тях няма изготвени нито паспорти, нито фитопатологични експертизи, които да докажат наличие на заболяване. Липите и кестените всъщност могат да бъдат запазени стига да има желание от страна на общината. Пример за това са запазени дървета при вече реализирани проекти в град Царево . Твърдението на ка на Община Царево , че липите са неподходящ за града дървесен вид за нас е неприемливо и като пример посочваме останалите български градове като Стара Загора, Бургас, София, Пловдив, Русе, Видин, Плевен, Сандански, Ловеч, Хисаря, Асеновград, Варна и ощемного други. Пример за това са и редица европейски градове , където живеят наши сънародници." пише в петицията. 

Гражданите настояват тяхната позиция да бъде уважена и проектът за велосипедна алея да бъде преработен , така че липите и кестените да бъдат запазени. Начини има, нужно е желание.

Коментари

Още от последните новини