В Бургас и Пловдив започва втора фаза на ваксинирането

В Бургас и Пловдив започва втора фаза на ваксинирането - E-Burgas.com
Снимка: ВМА

Получаваме по-малка пратка на ваксините на Pfizer заради реконструкция в тяхното поризводство. Очаква се обаче да бъдем компенсирани с по-голяма доставка през февруари. Това каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Летище София след пристигането наваксините срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech тази сутрин.

Той посочи, че в някои градове като Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза от ваксинацията, тъй като всички желаещи медици вече са имунизирани.

Втората фаза на ваксиниране може да започне - в домовете за възрастни хора, в които е имало най-малко заразени, както и в училищата, в които има вече списъци на желаещите. В София това може да започне след 7-10 дни, защото броят на медицинският персонал, попадащ в първа фаза на ваксинирането, е много по-голям, а желаещите са обхванати наполовина, обясни Кунчев.

По думите му при наличие на ваксини и в София би могло да се започне паралелно изпълнението и на втора фаза. Днешната доставка на ваксини ще се използва паралелно за желаещи и в двете фази, като втора фаза ще започне само в области, в които е приключила първата, каза още той.

Списъците при личните лекари за желаещите да се ваксинират трябва да се правят не по-рано от две-три седмици преди самата имунизация, посъветва Кунчев.

Кунчев увери, че ще има втора доза за всички, които са получили първата. Той подчерта, че не застъпват идеята на Великобритания да бъдат обхванати колкото се може повече хора, но само с една доза от ваксината.

"Април ще можем да започнем имунизацията на всички желаещи", прогнозира държавният здравен инспектор.

Здравните власти очакват около 4 000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица, а в средата на февруари нова доставка и от Pfizer.

Досега са били съобщени 19 нежелани лекарствени реакции, които са описани в кратката характеристика на продукта, но те са очаквани, обобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. 

Свързани статии
Бъдещето на летния сезон зависи от това колко хора ще се ваксинират За удобство на бургазлии: Запишете си час за ваксина в двата пункта в болницата МЗ публикува списък на всички пунктове за ваксинация в област Бургас Хората със странична реакция от ваксината ще могат да взимат болнични Кметът Димитър Николов: От 4 700 ваксинирани само седем души са прекарали ковид и то леко Доц. Дочев: Ваксинацията е личен пример, с който показваме пътя за спасение от вируса Масовата ваксинация продължава - откриват пунктове в Айтос, Карнобат, Поморие и Царево Над 4000 ваксинирани за последните 24 часа у нас Дълга опашка за свободната ваксинация срещу Covid-19 в Бургас Пристигнаха още 57 600 ваксини на АстраЗенека у нас
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини