Уволняват консула ни в Нидерландия заради злоупотреби, чака го съд

Уволняват консула ни в Нидерландия заради злоупотреби, чака го съд - E-Burgas.com

Външният министър Екатерина Захариева прекрати правомощията на българския консул в Нидерландия Свилен Илиев и срещу него ще започне дисциплинарно производство. Причината е, че Илиев като завеждащ консулската служба в българското посолство в Хага е събирал незаконно "такса" коронавирус от посетителите, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Исканата сума е била по пет евро за български граждани и по десет евро за други граждани.

"Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин", коментира Екатерина Захариева. По случая са поискани и обяснения от българския посланик в Кралство Нидерландия Румен Александров.

Според Закона за държавните такси парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет. Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по закона. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси освен изрично предвидените в нея, се уточнява в съобщението. От него става ясно, че платените незаконни такси могат да бъдат върнати, ако това бъде поискано от заинтересованата страна.

Сигнали за корупция могат да бъдат изпращани към Инспектората на МВнР на телефон 359 800 16 070, на мейл [email protected] , както и чрез сайта на министерството, се посочва още в съобщението.

Свързани статии
Бургазлия ще лежи 2 години и 6 месеца заради редица злоупотреби с фалшив паспорт Завърналите се българи сега пак искат да напуснат страната Щабът с апел към бургазлиите в чужбина: Въздържайте се от прибиране за следващата вълна празници! Министър Захариева: Няма как да възстановим нормалния живот през това лято Българи с изтекли документи могат да напуснат 17 държави Над 142 хил. българи са се завърнали от чужбина по време на извънредното положение Мъжът в инфекциозното от днес е с пневмония, заразената от Несебър е у дома Двама бургазлии, завърнали се от чужбина, са новите заразени в областта Димитър Николов: Законът си е закон, няма как да спрем самолета от Лондон От днес НАП Бургас прекратява временно консултациите с клиенти на място
Тагове
консул посолство нидерландия чужбина злоупотреби захариева
Коментари

Още от последните новини