Уволняват консула ни в Нидерландия заради злоупотреби, чака го съд

Уволняват консула ни в Нидерландия заради злоупотреби, чака го съд - E-Burgas.com

Външният министър Екатерина Захариева прекрати правомощията на българския консул в Нидерландия Свилен Илиев и срещу него ще започне дисциплинарно производство. Причината е, че Илиев като завеждащ консулската служба в българското посолство в Хага е събирал незаконно "такса" коронавирус от посетителите, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Исканата сума е била по пет евро за български граждани и по десет евро за други граждани.

"Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин", коментира Екатерина Захариева. По случая са поискани и обяснения от българския посланик в Кралство Нидерландия Румен Александров.

Според Закона за държавните такси парични суми се събират от органите на съдебната власт, от другите държавни органи и бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет. Таксите за предоставяне на административни и консулски услуги от страна на МВнР в задграничните представителства са определени в Тарифа №3 по закона. В тази тарифа не е предвидена възможност за събиране на друг тип такси освен изрично предвидените в нея, се уточнява в съобщението. От него става ясно, че платените незаконни такси могат да бъдат върнати, ако това бъде поискано от заинтересованата страна.

Сигнали за корупция могат да бъдат изпращани към Инспектората на МВнР на телефон 359 800 16 070, на мейл [email protected] , както и чрез сайта на министерството, се посочва още в съобщението.

Свързани статии
Тихомир Янакиев проведе среща със съветника в Посолството на САЩ в България Чарлз Перего Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите Организират безплатни консултации за ученици след 12 клас Кола се вряза в оградата на руското посолство в Букурещ Президентът продължава консултациите с партиите и днес Турция привика българския посланик Румен Радев продължава консултациите с партиите ИТН и БСП откриха допирни точки Запонаха консултациите на президента с партиите, ГЕРБ-СДС отказаха срещата с Радев Всички машини вече са доставени в секциите в чужбина
Тагове
консул посолство нидерландия чужбина злоупотреби захариева
Коментари

Още от последните новини

Светът
Уволняват консула ни в Нидерландия заради злоупотреби, чака го съд - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Уволняват консула ни в Нидерландия заради злоупотреби, чака го съд - E-Burgas.com

Африка