Уволниха архимандрит Дионисий заради зарята на Великден

Уволниха архимандрит Дионисий заради зарята на Великден - E-Burgas.com

Предстоятелят на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” архимандрит Дионисий е отстранен от поста, реши Светият синод.

Наложена му е и временна забрана да извършва богослужения. 

Решението на Светия синод съобщи пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. 

Дионисий беше обвинен за финансови злоупотреби, неспазване на църковните канони и за честванията на Великден със заря и гвардейци. 

Временно на длъжността предстоятел на „Александър Невски” е избран архимандрит Герасим, който е главен секретар на Светия синод.

За bTV архимандрит Дионисий заяви, че няма да коментира решението на Синода. Той обаче допълни, че запрещение от богослужение на духовник, наречен за епископ, може да бъде взето само на Архиерейски събор с пълно мнозинство. 

Митрополит Йоан съобщи, че ще бъде съставена анкетна комисия, която да разгледа обвиненията и ситуацията в храм „Св. Александър Невски”. 

На свещенослужителите, които отказаха да служат заедно с архимандрит Дионисий тайнството Причастие, пък е наложено административно наказание „мъмрене”. 
Днес Светият синод успя да събере кворум и да заседава, след като два поредни дни заседанието беше отлагано заради липса на кворум. 
Срещу него има и обвинение за кражба на дарение от 3500 лева. Дионисий отговори, че по-голямата част от сумата са дарени на Първо помощно училище, има дарение за лечение на болно дете в Испания, заделени са пари за козунаци и в касата на храма са останали 1680 лева. / Dir.bg

Коментари

Още от последните новини