Утре гласуват за оставката на Караянчева

Утре гласуват за оставката на Караянчева - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

На пленарното заседание в четвъртък, 15 октомври, парламентът ще гласува проекторешението за прекратяване на председателските правомощия на Цвета Караянчева, предаде БГНЕС. Под него стоят подписите на 96 депутати от „БСП за България“ и ДПС, поискали Караянчева да напусне председателския пост.

Мотивите на двете партии се припокриват, но поводите да стартират процедурата бяха различни. За левицата това бе използването на физическа сила за извеждането на протестиращите майки от инициативата „Системата ни убива“, които преди около месец опитаха да се барикадират в едно от фоайетата в сградата на бившия Партиен дом. ДПС пък бяха недоволни от оставения без разглеждане техен сигнал за несъвместимост между член на избирателната комисия и заеманата от него длъжност.

Сред обвиненията, които опозицията отправи към Цвета Караянчева са непознаване на текстовете на конституцията, уронване на престижа на законодателната власт, както и изолиране на журналистите от депутатите в сградата на парламента. За да мине проекторешението обаче, в зала то трябва да бъде подкрепено от повече от половината присъстващи депутати.

Сметките показват, че мнозинството от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, заедно с депутатите от обичайно подкрепящата ги партия „Воля“, имат общо 128 гласа. Не е ясно обаче колко от тях ще бъдат в пленарната зала по време на гласуването, както и колко от независимите народни представители ще подкрепят искането на БСП и ДПС.

 

Свързани статии
Народното събрание обсъжда исканата оставка на Караянчева днесРумен Радев: Оставката на правителството е единственият изход от кризата (Видео)Тома Биков: Няма да подаваме оставка126 души са задържани при вчерашните протестиПротестите в София продължават над 10 часа (Live)Напрежение на протеста на старта на новия политически сезонПремиерът: Искат пак "Кабинет Орешарски"Президентът: Нищо не може да бъде на дневен ред преди оставките Данаил Кирилов подаде оставка, коалицията ще я разгледаСачева: Кабинетът изкарва мандата си докрай с премиер Бойко Борисов
Тагове
караянчева политика оставка
Коментари

Още от последните новини