УМБАЛ "Дева Мария" строи нов корпус, ще обучават студенти в реална среда

УМБАЛ

Общински съвет - Бургас даде разрешение на инвеститора да построи по-висока сграда

УМБАЛ "Дева Мария" ще има нов корпус, който ще се намира зад болницата в квартал Ветрен. Сградата ще бъде висока цели 12 етажа като на днешното си заседание Общински съвет - Бургас даде разрешение сградата да бъде висока над 30 метра. Разрешението бе дадено с пълно мнозинство и бе прието с аплодисменти. 

Проектът в залата на местния парламент бе представен от инвеститора Семир Абумелих, който е собственик на УМБАЛ "Дева Мария".

Той аргументира нуждата от по-висока сграда с идеята на последните етажи да се поместят учебни зали, където да се обучават студенти в реална среда. Учебният корпус ще бъде част от Медицинския факултет към университета "Проф. д-р. Асен Златаров", където вече се обучават първите студенти по медицина. При изготвянето на проекта са следвани световни практики на водещи медицински заведения в САЩ., поясни Абумелих.

"Оперативно сградата няма нужда да бъде над 8 етажа. Последните четири ще бъдат ползвани като сериозна учебна база, в която студентите ще имат възможност да се обучават в реална среда. на практика след лекция преподавателят ще може да слиза с тях в отделението, за да може да виждат всичко нагледно" заяви Абумелих. 

Той припомни, че само преди 10 години бургазлийки раждаха в Сливен, докато сега този процес е обърнат. Бургас обаче все още има нужда от качествени медицински специалисти, а новата учебна база е възможност сам да си създаде такива. 

"В момента имаме одобрен кредит от 25 млн. лв. кредит и толкова собствяени средства. Трепериха ми ръцете и се чудех дали да откажа, защото кризата с Covid-19 е много тежка. Само аз си знам какво ми е, но съм го решил и искам да оставим нещо на бургазлии" заяви още Абумелих. 

Темата с нуждата от по-висока сграда коментира и кметът Димитър Николов.

"Причината за увеличените етажи на тази болница сме ние. Ако не бяха вашите решения , нямаше да има смисъл в бургаските болници да се изграждат лекционни зали. Без Медицинския факултет към университета "Проф. д-р. Асен Златаров" нямаше да ги има студентите. Откакто има такъв факултет, всички инвеститори в здравна инфраструктура престуктурират своите проекти. Проектът на Абумелих беше за два пъти по-ниска сграда, но нещата се промениха" заяви Николов. 

Проектът бе подкрепен единодушно от общинските съветници на всички политически групи в местния парламент. 

 

 

Коментари

Още от последните новини