Удължиха забраната за улов на есетрови риби с 5 години

Удължиха забраната за улов на есетрови риби с 5 години - E-Burgas.com

Есетровите риби са едни от най-застрашените видове и са защитени по силата на международни, европейски и национални законодателни актове. Затова забраната за техния улов в българската акватория на река Дунав и Черно море беше удължена с още 5 години от началото на тази година.

Моруната, пъстругата и чигата са само част от най-познатите видове есетрови риби. Те са изключително редки и търсени най-вече заради скъпият черен хайвер. Затова и след съвместна заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Емил Димитров забраната за техния улов у нас беше удължена. Затова настояват и редица научни институти и организации в страната. Съгласно заповедта при случаен улов на екземпляри от тези видове, те трябва да се връщат незабавно в съответния воден басейн, от който са уловени, независимо от тяхното състояние, уточняват от агроведомството.

Михаил Михайлов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури обясни, че забраната е наложена отпреди 14-15 години от румънците, а ние сме се присъединили към техния мораториум за улов на есетрови риби.

Коментари

Още от последните новини