Учредиха Асоциация на хосписите в България след спешна среща на собствениците в Бургас

Учредиха Асоциация на хосписите в България след спешна среща на собствениците в Бургас - E-Burgas.com
Снимка Burgasinfo.com

Държавата да поеме лечението на болните е основен приоритет за Асоциацията

В България вече е учредена Национална асоциация на хосписите в страната, след като собствениците на здравни заведения се събраха на спешна среща в Бургас. Нейн председател е собсвеникът на хосписа в Черноморец д-р Димче Миладиноски, а исканията й тепърва ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването, информира Burgasinfo.com. Асоциацията ще се опита да помогне на хиляди лежащо болни пациенти, претърпели инсулт или такива с онко заболявания в терминален стадий, които имат нужда от специални грижи.

„Създадохме асоциацията, за да бъдем чути. Нашето искане е държавата, а не пациентите да поемат разходите по престоя в хоспис. Искането ни да работим по клинични пътеки ще бъде оформено и изпратено до Министерството на здравеопазването. Причината е, че голяма част от хората не могат да си позволят престоя, въпреки че се нуждаят от него. В повечето западни държави престоят се поема от държавата. Второто ни искане е институциите да разграничат домовете за стари хора от хосписите”, заяви председателят на Асоциацията д-р Димче Миладиноски, който е собственик на хосписа в Черноморец.

В Асоциацията членуват хосписи от Бургас, Варна, Кърджали, София и други градове. Досега тези лечебни заведения нямаха собствена асоциация, която да ги представлява.

„Основните ни цели са осигуряване на обществен ресур за лечебните заведения за продължително лечение и палиативни грижи. На този етап няма осигурени средства за тези хора, а те цял живот са се осигурявали и когато трябва да си отидат с достойнство, линеят  в домове. Както в много други страни, така и тук  държавата трябва да поема  престоя на тези пациенти, а не децата им или те самите”, споделя  зам.-председарелят на Асоциацията Здравко Карамитев, който е управител на хоспис  „Добролюбие” в Кърджали.

Коментари

Още от последните новини