Учениците от музикалното ще бъдат въведени в първите стъпки на журналистиката

Учениците от музикалното ще бъдат въведени в първите стъпки на журналистиката - E-Burgas.com

Какво е да си журналист в България, как трябва безкомпромисно да се постъпва понякога и каква е личната отговорност в журналистическата професия? На тези и много други въпроси  ще отговори в четвъртък журналистката  Миролюба Бенатова пред учениците от Националното училище за музикално и сценично изкуство „проф. Панчо Владигеров” в Бургас.

 Срещата е част от инициативата „Журналисти в училище" на Фондация „Работилници за гражданска инициатива”, която за поредна година среща възпитаници на различни учебни заведения  в цялата страна  с носителите на наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората". Музикалното училище бе избрано да се включи  в събитието след конкурс, като основните критерии бяха  мотивацията за участие, проявения интерес от страна на децата и планирането на срещата.  Идеята на  организаторите е да провокират интереса на учениците към журналистическата професия,  да стимулиратсформирането на гражданска позиция сред младите хора и да популяризират гражданската журналистика, която защитава правата и интересите на хората.

Журналистката Миролюба Бенатова  ще бъде гост на училището по изкуства и ще се срещне с децата от 8 до 11 клас, които се обучават по  специалностите „Музикант-инструменталист”, „Актьорско майсторство”, „Класически балет”, „Поп и джаз пеене” и „Сценичен костюм и рекламна графика”. Тя е носителка на много професионални награди, като сред тях са двете първи от телевизионния фестивал „Сребърен сателит“, „Черноризец Храбър“, отличие за  документалния филм „Трафик на бъбреци“, дадено от Международния консорциум на разследващите журналисти, базиран в САЩ , награда „Гражданска позиция“ за отразяването на процеса срещу българските медици в Либия, както и   наградата”Валя Крушкина-журналистика за хората”.

Интересът към телевизионната журналистика  у децата е породен от стартиралия преди година проект „Училищна телевизия”.

Та правят първите си стъпки в професията на журналиста, като сами отразяват живота в учебното заведение, а рубриките, които създават са според потребностите на училищния живот.

Заедно с Миролюба Бенатова те ще дискутират и по темата ”Как се прави репортаж за тематичен концерт”.

Срещата ще бъде на   9 юни – четвъртък от 12 часа в Концертната зала на НУМСИ”Проф.Панчо Владигеров”град Бургас.

 

Коментари

Още от последните новини