Ученици от Английската направиха първи стъпки в програмирането

Ученици от Английската направиха първи стъпки в програмирането - E-Burgas.com

Инициативата се проведе в партньорство с Център по информатика и технически науки при Бургаски свободен университет

Първи стъпки в програмирането направиха учениците от VIII и IX клас на АЕГ „Гео Милев“- Бургас в рамките на събитието Europe Code week. Практическите занятия се проведоха под ръководството на доц. д-р Димитър Минчев, университетски преподавател към Център по информатика и технически науки при Бургаски свободен университет.

Над 40 деца се научиха да създават код, благодарение на обучителната платформа Minecraft Hour of Code, която въведе учениците в основите на кодирането чрез популярната игра Minecraft. Всяко дете, постигнало конкретен резултат, получи и сертификат. „За учениците, които сега навлизат в света на програмирането, първият сблъсък трябва да бъде занимателен, с игрови елементи. Трябва да се доближим до тях и да не ги отблъскваме със суха теория. В занятията по време на Europe Code Week направихме точно това и се надявам да сме успели да мотивираме децата да започнат сами да търсят информация.“ обясни доц. д-р Минчев.

В Бургас около 600 деца от 5 училища са обхванати от инициативата. „В такъв широк формат го правим за първа година. Идеята ни е да стане традиция, като постепенно да разширим мащабите и все повече ученици да успеят да се доближат до програмирането“ разказа още преподавателят, който е и създател на Академията за таланти по програмиране и Школа по роботика за ученици от Бургас. „Мъчим се да покажем какво всъщност са информационните технологии на децата възможно най-рано. Ако разпалим интереса до толкова, че да изберат IT сферата за свое развитие, до края на средното си образование те могат да бъдат толкова добри, че още излизайки от училище да имат предложения за работа. Фирмите станаха доста, търсят хора, така че това е съвсем реална възможност за развитие.“ допълни доц. д-р Минчев.

Инициативата съвместно с БСУ не е единствената, която английската гимназия в Бургас проведе по повод Седмицата на програмирането. Със съдействието на СУ „Кирил и Методий“ и г-жа Антоанета Маринова, възпитаниците на АЕГ „Гео Милев“ се запознаха с роботчето Моливко и се научиха как да го управляват, съставяйки програма в платформата SCRATCH.

Коментари

Още от последните новини