Учат деца в несебърски села как да ползват интернет безопасно

Учат деца в несебърски села как да ползват интернет безопасно - E-Burgas.com

В края на месец октомври, по инициатива на Центъра за обществена подкрепа – Несебър, се проведоха срещи с ученици от вторите класове на училищата в с. Гюльовца и с. Оризаре, фокусиращи вниманието върху безопасното ползване на интернет.  Гост-лектор на проявите бе съдия Мария Берберова-Георгиева – административен ръководител на Районен съд –Несебър. Под формата на игра, тя разясни на учениците защо не трябва да разгласяват лична информация – имена, адреси, телефони, лични снимки.

Гостът  обърна детайлно внимание на онлайн общуването на децата  с непознати хора, на необходимостта да споделят с родителите и учителите си при възникнали проблеми, като запозна учениците с начините да подават сигнали за незаконно или вредно съдържание в интернет. Съдия Берберова напомни на учениците, че както в реалния живот, така и в интернет, има правила за безопасност, които трябва да се спазват, тъй като макар да е прекрасно място за развлечения, виртуалното пространство крие много опасности, най-вече заради неизвестността кой стои от другата страна на екрана.

Малчуганите се включиха активно в проведените ролеви игри, като споделиха свои преживявания в онлайн пространството и сами стигнаха до заключение, че макар и виртуално, пак можеш да нараниш приятеля си, както и че е по-добре да ползваш интернет, за да научиш нещо полезно. В края на срещите, всички се обединиха около идеята, че трябва да се отнасят с уважение един към друг във виртуалния свят, но да се доверяват само на тези, които истински познават.

Целта на срещите бе да  привлече вниманието на малчуганите към по-безопасното и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства. Темата е актуална за подрастващите именно подари факта, че виртуалната мрежа, наред със своите ползи, крие рискове, особено за децата.

Свързани статии
Наградиха бургаските ученици, чиито проект бе отличен от БАН (Снимки) Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Бургаски ученици представиха пиеса на китайски език "A hug for all" - Бургаски ученици участваха в обучителен проект в Атина (Снимки) В Обзор борят учлищната агресия с интерактивни игри и дискусии Агресия в училище: Ученички се биха в присъствието на учител Последен присъствен в бургаските училища, въведен е строг контрол на входа Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си
Тагове
несебър ученици
Коментари

Още от последните новини